Agregátor obsahu

Zpět ​​​​​​​Osobnosti převzaly ocenění za mimořádné skutky a významné zásluhy

 

Celkem 28 osobností z řad policistů, hasičů a občanů bylo včera večer v Kutné Hoře oceněno Medailí Středočeského kraje za mimořádné skutky a významné zásluhy. Oceněné nominovali zástupci Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje za výjimečné zásahy, které vedly k záchraně lidských životů a k řešení extrémních situací.

„Ocenila jsem osobnosti, které uměly v pravou chvíli bezprostředně zareagovat na nečekanou situaci. Jejich pohotové reakce pomohly zachránit řadu lidských životů, a to nejsou profesionální zdravotníci. Mezi oceněnými je i příslušnice policie, která řadu let školí své kolegy v poskytování první pomoci a věnuje se projektu společného výcviku velitelů policie a inspektorů provozu Zdravotnické záchranné služby. Tato cvičení připravují posádky na reálné zásahy. Považuji za velmi důležité veřejně poděkovat všem oceněným. Jejich činy se mohou stát příkladem pro ostatní, protože, bohužel, tváří v tvář neštěstí se může kdykoli ocitnout každý z nás,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Mezi oceněnými jsou například hasiči, kteří zvládli poskytnout první pomoc zraněným ještě před příjezdem záchranky, policisté, kteří zresuscitovali muže po srdeční zástavě nebo po pokusu o sebevraždu, a také sestra – záchranářka, která poskytla psychologickou pomoc matce utonulého dítěte. Z řad veřejnosti byla oceněna učitelka Gymnázia Václava Hraběte v Hořovicích, která se cestou ze školního výletu z Velké Británie v autobuse postarala o jednoho ze studentů, který dostal silný epileptický záchvat. Paní učitelku na ocenění nominovali sami studenti.

„Každé oceňování za mimořádné skutky a významné zásluhy je příležitostí k tomu, abychom si uvědomili, jak tenká hranice může být mezi životem a smrtí. Pokud máme to štěstí a v krizové situaci se objeví duchapřítomný člověk ochotný pomoci, můžeme mít vyhráno. Děkuji všem, kdo pomáhají. A děkuji také dispečinku naší záchranné služby, protože právě operátorky a operátoři jsou často těmi, kteří svými radami na dálku za výborně zvládnutou pomocí stojí,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Během večera předala hejtmanka Petra Pecková za Středočeský kraj také šek na 50 000 korun zástupcům Nadace policistů a hasičů, která pomáhá rodinám příslušnic a příslušníků, kteří během služby přišli o život.

Přehled všech oceněných:

Z řad hasičů:

Tomáš Bým, Radek Fejfar, Pavel Švejda a Marek Lufinka – za poskytnutí první pomoci policistovi, který zkolaboval při nástupu do služby v Zařízení pro zajištění cizinců Bělá - Jezová.

Roman Havelka – za poskytnutí první pomoci muži, který se ve sklepě domu pokusil o sebevraždu

Jiří Kučera a Lukáš Martínek – za pohotový zásah a vyproštění řidičky z potápějícího se vozidla

Petr Hrbek a Jakub Neumann – za vyproštění osoby z hořícího bytu a následnou resuscitaci

Tomáš Slabý – za pohotové vyproštění muže zpod dodávky a poskytnutí první pomoci, a to v době volna Tomáše Slabého

Milan Navrátil – za vyproštění a resuscitaci muže, který zkolaboval v uzamčeném vozidle

 

Z řad policistů:

Tomáš Kotlas, Miroslav Durda, Daniel Morava – za resuscitaci muže po náhlém kolapsu

Václav Průcha – za resuscitaci muže s těžkým infarktem při hokejovém zápase

Radek Sokola, Matěj Štejfa – za resuscitaci kolegy, který zkolaboval v šatnách zařízení pro zajištění cizinců v Bělé - Jezové

Josef Ptáčník, Ondřej Zbýň – za resuscitaci cyklisty - seniora

Petr Zima, Adam Kubů – za resuscitaci muže po pokusu o sebevraždu a první pomoc při zásahu u malého chlapce opařeného olejem

Jan Vlach, Ondřej Hradecký – za resuscitaci mladíka na sportovním hřišti

 

Ocenění, které nominovala ZZS:

Hajný Ondřej Bešťák – za resuscitaci kolegy při honu

Petra Hofmanová - vedoucí školního policejního střediska v Sadské, oceněna za dlouhodobou spolupráci se ZZS a za projekt společného výcviku velitelů policie a inspektorů provozu Zdravotnické záchranné služby.

Zuzana Holubová - sestra rychlé zdravotnické pomoci, za krizovou intervenci u matky utonulého malého chlapce. Truchlící maminku odvedla stranou od místa tragédie, poskytovala jí útěchu a odstínila ji od dění na místě.

Michal Kasl – za první pomoc u seniorky sražené autem na přechodu pro chodce

 

Nominace z řad veřejnosti:

Učitelka hořovického gymnázia Jana Frýbertová – za pohotový zásah na školním výletě, kdy při návratu z Velké Británie dostal jeden z žáků (diabetik) epileptický záchvat. Ani ve vyhrocené situaci paní učitelka neztratila klid a svým přístupem se stala vzorem pro své studenty, kteří ji pak nominovali na toto ocenění.




 

 

 

 

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00

Středočech - mobilní aplikace