Responsive Image
Responsive Image

Koncepce rozvoje depozitárních prostor příspěvkových organizací Středočeského kraje v oblasti kultury 2024–2030

Koncepce rozvoje depozitárních prostor příspěvkových organizací Středočeského kraje v oblasti kultury 2024–2030

Středočeský kraj zřizuje v oblasti kultury sedmnáct muzeí a galerií, jejichž hlavní činností je správa sbírek muzejní povahy ve smyslu zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní, Středočeskou vědeckou knihovnu v Kladně, která pečuje o knihovní fondy dle zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon) a Ústav archeologické památkové péče středních Čech, který nabývá vlastní činností předměty, které jsou archeologickými nálezy ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči. Vlastníkem sbírek muzejní povahy a archeologických nálezů je Středočeský kraj. Vlastníky knihovních fondů jsou dle platných zřizovacích listin příslušné PO. 

Koncepce konstatuje současný stav a vizi, podle které: „Sbírky Středočeského kraje jsou uloženy v kvalitních a efektivně využívaných depozitářích a zabezpečeny způsobem odpovídajícím významu sbírek jako součásti národního kulturního dědictví České republiky. Kurátoři pracují se sbírkami v podmínkách odpovídajících významu sbírek jako součásti národního kulturního pokladu a obvyklých pro 21. století a jejich práce sbírky obohacuje a zkvalitňuje. Díky systémovým a etickým pravidlům nabývání i vyřazování sbírkových předmětů jsou sbírky živým organismem a poskytují věrný obraz o vývoji přírodního i kulturního bohatství regionu. Sbírkové předměty jsou využívány v expozicích a výstavách – pilířích identity konkrétních lokalit a jejich obyvatel. Prezentace sbírek je atraktivní pro obyvatele, návštěvníky i turisty a podněcuje potenciál obcí jako turistických cílů. Digitalizace sbírek podporuje odbornou práci se sbírkami a umožňuje přístup ke kulturnímu dědictví pro všechny občany bez rozdílu prostřednictvím sdílení kulturního obsahu.“ 

Rozvojové priority Koncepce jsou členěny do tří základních okruhů (Kapacita, Lidé a Bezpečnost), v jejich rámci je stanoveno 9 cílů a 29 opatření: 

1. Kapacita 

a) Výstavba nových depozitářů 

b) Úložné systémy 

c) Restaurátorská a konzervátorská pracoviště 

d) Rozšiřování sbírek a vyřazování ze sbírek 

e) Digitalizace 

2. Lidé 

a) Personální zajištění 

b) Archeologické nálezy z území Středočeského kraje 

3. Bezpečnost 

a) Zabezpečovací systémy a systémy k udržování stabilního klimatu 

b) Implementace novely vyhlášky Ministerstva kultury č. 275/2000 Sb., kterou se provádí zákon č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů 

Investiční i neinvestiční náklady na zásadní systémovou změnu současného stavu depozitárních prostor PO jsou v době zpracování této koncepce (r. 2024) vyčísleny na 1 949 275 176 Kč.  

Dokumenty