Agregátor obsahu

Zpět Keltské ohně se rozhoří a přivítají jaro na zámku Nižbor

Oslavy keltského svátku Beltain propuknou na zámku Nižbor současně s otevřením sezony v Informačním centru keltské kultury dne 27. 4. 2024. Nejen svátky ohně a jara, ale i svátek hudby a keltských řemesel můžete tradičně navštívit poslední dubnový víkend na Nižboru.

Nádvoří zámku Nižbor i letos ožije velkou slavností. Přímo v poledne vypukne veselí provázené hudbou, tancem i hrami pro všechny věkové kategorie. Atmosféru keltské vesnice navodí Vousův kmen, který na nádvoří rozvine své stany s ukázkou tradičních řemesel Keltů. Návštěvníkům také předvedou ukázku soubojů s meči, chybět nebude ani dětmi oblíbená bitva s Římany. Bez dobrého jídla a pití si slavnost představit nelze.

Kromě veselí s hudbou a tanci budou moci diváci navštívit novou výstavu Keltské mincovnictví v srdci Evropy, která se návštěvníkům zámku otevřela na konci loňské sezony. Autorem výstavy je Doc. PhDr. Jiří Militký, Ph.D., Dsc. numismatik a archeolog, který výstavu sestavil přehledně do jednotlivých období od počátků mincovnictví u nás až po jeho vrchol. Zvláštní místo je pak věnováno mincím a mincovnictví na nedalekém oppidu Stradonice, na kterém se mince razily a odkud se distribuovaly do celé tehdejší keltské Evropy.

Hudební program blíže představil dramaturg Beltainu, Bronislav Petráň: „Program zahájí pochodem dudácká kapela Blue Squadron Pipe Band, v odpoledních hodinách zazní skladby od skupiny JAUVAJS a RADIMA ZENKLA A ONDRY KOZÁKA. Podvečer zpestří temperamentní keltský rock v podání HAPPY TO MEET. Návštěvníci se budou moci dívat na hbité nožky tanečníků skupiny Gall-tír a spolu s nimi si tyto tance i vyzkoušet. Večer zakončí nezbytná ohňová show.“

Beltain na zámku v Nižboru pořádá Ústav archeologické památkové péče, který zde provozuje Informační centrum keltské kultury, které letos oslaví 20 let existence. „Během bohatého programu proběhne  představení nového komiksového sešitu Dobrodružná cesta římského obchodníka do země Boiohaema a při té příležitosti se děti i dospěli mohou zúčastnit malé komiksové dílny, který povede výtvarnice komiksu Zuzana Kolebabová. Také v letošním se budou moci návštěvníci seznámit s pravěkými nástroji, ale také například s prací antropologa a dalších archeologických dovedností.“ dodává ředitelka ÚAPPSČ Irena Benková.
Význam keltského svátku Beltain spočívá především v oslavě nového zemědělského roku, doprovázené vyháněním stád na pastvu a rozděláváním ohňů. Skákáním přes oheň lidé symbolicky očistili svoji duši a připravili se na nový rok. Slavnost tak nabádá k tanci, zpěvu a radosti. V Nižboru máte jedinečnou příležitost tento svátek oslavit společně s tóny hudby a v duchu keltských tradic.  


 


 

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00