Agregátor obsahu

Zpět Kraj vybral firmu, která vyvine aplikaci Geoportál KSÚS

Krajští radní na svém dnešním zasedání schválili výběr firmy, která pro Krajskou správu a údržbu silnic (KSÚS) vyvine webovou aplikaci Geoportál KSÚS. Geografický informační systém sdruží dosavadní IT aplikace do jedné. Vstup do portálu bude umožněn nejen silničářům, ale i veřejnosti. Rozjezd systému napíše úplně novou kapitolu správy silnic a možnosti informování veřejnosti.

Digitalizaci procesů, nejen v rámci Krajského úřadu, ale i v příspěvkových organizacích, pokračuje. Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) bude postupně přebírat jednotlivá plnění aplikace Geoportál KSÚS, který by měl být kompletně dokončen v roce 2026. Ten konsoliduje veškeré počítačové systémy a integruje data na jedno místo. „Nový systém jsme kolegům silničářům i veřejnosti slíbili. Naši silničáři tak budu mít moderní a komplexní nástroj správy a rozvoje komunikací hodný 21. století,“ hodnotí Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „Dnes jsme na zasedání rady schválili výběr firmy, která pro nás celý systém vyvine. Jde o společnost VARS Brno. Komise složená ze zástupců Krajského úřadu a KSÚS vybírala ze tří uchazečů.“

Úlohou systému tedy bude sběr, zpracování, sdílení, publikování a distribuce informací o síti pozemních komunikací kraje, jejich součástech a příslušenství. Celý systém bude vyvíjen v pěti fázích, které zahrnují přípravu, implementační studii a implementaci jako takovou, přenos know-how, pilotní provoz a zahájení ostrého provozu.

„V systému budou existovat dvě vrstvy s rozdílnou přístupností – veřejná pro externí uživatele a běžné občany a neveřejná, určená pro zaměstnancům KSÚS. Díky komplexní správě dat a jejich možné interpretaci v Geografickém informačním systému (GIS) by měl Geoportál přínosem pro zaměstnance, poskytovat praktické informace týkajících se silniční dopravy kraje. Přístup bude především skrze webové rozhraní,“ konstatuje Karel Bendl.

Aplikace pro veřejnost bude umět zobrazit jednotlivé opravy a rekonstrukce a jejich plánování, informace o silnicích a mostech. V neveřejné části bude například řešena správa pasportu silnic, jejich příslušenství i dalšího majetku, evidencí a zadávání řešení závad na komunikacích zhotovitelům aj.

Nová aplikace by měla na zhruba 59,7 milionu korun.

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00