Agregátor obsahu

Zpět Vernisáž výstavy Nedocenitelné skvosty přírody v budově krajského úřadu

V pondělí 15. ledna vás zveme na vernisáž výstavy Nedoceněné skvosty přírody, a to přímo k nám na Krajský úřad Středočeského kraje! Vernisáž výstavy, kterou připravila Agentura ochrany přírody a krajiny, se bude konat od 14:00. Veřejnost je vítána, použijte vstup C z ulice Preslova, při vstupu je potřeba předložit průkaz totožnosti. Výstava bude k vidění do 29. února 2024. 

Příkré skály, hluboké rokle a srázy, rozlehlé listnaté lesy i mohutné solitérní duby, pozvolně se klikatící řeky, údolní nivy, mrtvá ramena a tůně nebo horské pláně, močály a podmáčené louky plné barevných květů. Příroda, která vznikala po miliony let a ve které po staletí hospodařil člověk. Příroda, která potřebuje ochranu, péči i respekt. Naše příroda a krajina dnes ale nejsou v nejlepší kondici. V České republice sice máme 4 národní parky a 26 chráněných krajinných oblastí, stále ale existují místa, která dostatečnou ochranu nemají. A to přesto, že by si ji zasloužila. Patří mezi ně Křivoklátsko, oblast soutoku řek Moravy a Dyje či Krušné hory.

Krušné Hory

Těžce zkoušené v minulosti, ať už vyhnáním místních lidí, či imisemi síry. Dnes jedinečná krajina s mimořádně pestrou a zajímavou přírodou. Zároveň ale naše poslední velké pohoří, které není chráněno jako celek. Krušnohorské náhorní plošiny jsou unikátní v celé Evropě.

Moravská Amazonie

Harmonicky utvářená krajina soutoku řek Moravy a Dyje ukrývá nejrozsáhlejší lužní lesy uprostřed Evropy. Člověk zde žil odpradávna a svou činností zdejší krajině vtiskl nezaměnitelnou tvář. Ta ale pomalu mizí. O vyhlášení chráněné krajinné oblasti se tu přitom mluví už padesát let.

Křivoklátsko

Jedinečné přírodě blízké lesy, sevřená údolí, skály a vrcholy se vzácnou květenou. Kraj Oty Pavla, kde se vyhlášení národního parku zvažuje už řadu let.


 

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00