Agregátor obsahu

Zpět GASK přivítala rekordního 60 000. návštěvníka

Galerie Středočeského kraje přivítala v pátek 17. listopadu 2023 svého 60 000. návštěvníka. Jde o druhou nejvyšší návštěvnost za celou historii GASK sídlící v jezuitské koleji v Kutné Hoře. K tomuto číslu přispěl úspěch výstavy sester Válových Cesta předurčena osudem, kterou navštívilo přes 35 000 osob z široké veřejnosti. Historicky nejvyšší návštěvnost měla expozice Europa Jagellonica, která se v GASK uskutečnila v roce 2012.


Mezi zásadní výstavní projekty uplynulého roku neodmyslitelně patřila výstava Květy a Jitky Válových Cesta předurčena osudem, uspořádaná ke stému výročí narození těchto výjimečných umělkyň. Tento galerijní počin se setkal s mimořádných zájmem ze strany veřejnosti. „Výstava měla úspěch i u odborné veřejnosti, získala řadu ocenění – 2. místo za muzejní výstavu roku v národní soutěži Gloria musaealis a cenu Akademie vizuálních umění za výstavu roku,“ uvedla ředitelka GASK Jana Šorfová.


K letošnímu úspěchu přispěla i návštěvnost Lektorského centra GASK, které každým rokem vytváří programy pro pedagogy, školy, rodiny s dětmi i pro osoby se specifickými potřebami. „V letošním roce prošlo našimi programy téměř 6 000 osob, navíc přes 15 000 rodičů s dětmi navštívilo vizuální herny GASK. Každým rokem se poptávka po našich programech navyšuje a my si toho moc vážíme,“ uvádí vedoucí Lektorského centra Karin Vrátná Militká.


„Rekordní návštěvnost v tomto roce nás nesmírně potěšila. Jsem ráda především za to, že jsou u nás lidé spokojení a opakovaně se k nám vracejí,“ uvedla ředitelka galerie Jana Šorfová. Oceněný návštěvník se stal čestným členem naší galerie, získal neomezený vstup do všech našich expozic a dárkovou tašku plnou umění a designu. „Tento úspěch nás motivuje k dalšímu rozvoji a plánování nových výstavních projektů, edukačních programů a projektů zaměřených na pohodlí našich návštěvníků,“ dodala Jana Šorfová.


V příštím roce slaví GASK 60 let své existence – instituce, která vznikla v roce 1963 jako Středočeská galerie. „K oslavám jsme pro návštěvníky připravili výstavu mezinárodně uznávaného umělce Jana Švankmajera a jeho ženy Evy, a novou koncepci stálé expozice, kterou budeme otvírat v červnu příštího roku,“ uvedla Petra Bartušková, vedoucí PR GASK.


GASK – Galerie Středočeského kraje sídlí v jezuitské koleji v Kutné Hoře. Je institucí zaměřenou svou sbírkou i výstavním programem na výtvarné umění 20. a 21. století. Galerie Středočeského kraje by tímto chtěla poděkovat všem svým návštěvníkům za jejich podporu!

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00