Agregátor obsahu

Zpět Kraj chystá s městy Jesenice a Roztoky výstavbu nových škol

V Jesenici a v Roztokách chce Středočeský kraj ve spolupráci s městy vybudovat nové školy. Rada kraje dnes projednala znění dvou memorand, která budou prvním krokem k výstavbě. Memoranda ještě podléhají schválení krajským zastupitelstvem.

V Jesenici chceme postavit nové gymnázium s kapacitou minimálně čtyři ročníky po třech třídách v ročníku, to znamená celkem 360 žáků. V Roztokách by měla vzniknout všeobecná střední škola se základní školou s celkovou kapacitou areálu zhruba 540 žáků, z toho střední škola by měla mít 240 žáků, zbývající kapacita je určena pro druhý stupeň základní školy v Roztokách. Výstavba nových středních škol by alespoň částečně pomohla s nedostatečnou kapacitou v okolí Prahy, kde stále přibývá obyvatel, ale developeři pro ně staví jen byty a domy, a ne doprovodnou infrastrukturu. Financování gymnázia v Jesenici by měl zajišťovat kraj, v Roztokách se předpokládá financování rovným dílem společně s městem. Samotná výstavba školního areálu je podmíněna získáním dotace,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Memorandum o společném zájmu a postupu ve věci Gymnázia Jesenice deklaruje, že Středočeský kraj jako investor se zavazuje zajistit z vlastních finančních prostředků výstavbu budovy gymnázia, školní jídelny a tělocvičny na pozemcích, které budou Středočeskému kraji na základě tohoto memoranda bezplatně převedeny městem. Město již v současnosti disponuje objemovou architektonickou studií stavby, která na dotčených pozemcích potvrzuje možnost výstavby střední školy o minimální kapacitě 4 ročníky x 3 třídy v ročníku, včetně odborných učeben, školní jídelny a tělocvičny. Finální podoba projektu i předpokládaná cena vzejde z architektonické soutěže, kterou vyhlásí Středočeský kraj. Středočeský kraj se zavazuje, že dokončí výstavbu gymnázia nejpozději do šesti let od data uzavření memoranda.

Druhé připravované memorandum se týká výstavby základní školy a všeobecné střední školy v Roztokách a vzniku společné školské právnické osoby. Předmětem memoranda je spolupráce při výstavbě a provozu nového školního areálu pro společně zřizovanou základní a všeobecnou střední školu. Město je v současné době výlučným vlastníkem všech potřebných pozemků, tyto se zavazuje bezplatně poskytnout pro účel výstavby školního areálu školské právnické osobě vykonávající činnost budoucí školy. Na výstavbě a vybavení školy se následně zavazují obě smluvní strany podílet rovným dílem. Memorandum předpokládá minimální kapacity celkem 8 kmenových a 6 odborných učeben pro celkem 540 žáků, zařízení pro školní stravování a školní sportoviště. Město se zavazuje společně s Krajem vyhlásit architektonickou soutěž na podobu školního areálu a vybranému dodavateli následně zadat zpracování projektové dokumentace. Samotná výstavba školního areálu je dále podmíněna získáním dotace. Smluvní strany se zavazují financovat výstavbu školního areálu rovným dílem, specificky je upraveno financování sportoviště v poměru 2/3 nákladů město a 1/3 nákladů kraj (po odečtení příslušné dotace).

Memorandum předpokládá vznik městem a krajem společně zřizované školské právnické osoby (specifická právní forma dle § 124 školského zákona), přičemž tato bude následně zajišťovat veškerý provoz školy jako celku, tedy činnost základní i střední školy v témže areálu. Bližší podmínky spolupráce Města a Kraje upraví zřizovatelská smlouva, jejíž návrh se Kraj zavazuje předložit nejpozději do 12 měsíců od uzavření memoranda. Harmonogram projektu předpokládá otevření školy již pro školní rok 2028/2029. Projektová příprava a architektonická soutěž budou trvat 24 měsíců od schválení memoranda, následně proběhne výběrové řízení na zhotovitele, které zabere přibližně 4 až 6 měsíců. Realizace stavby je plánována na 18 až 24 měsíců.

Odhadovanou finanční náročnost projektu bude možné stanovit až na základě návrhu možné podoby, která vzejde z architektonické studie. Předběžně odhadované náklady na výstavbu se pohybují mezi 1 milionem až 1,3 miliony korun na jednoho žáka, celkem tedy 540 milionů až 702 milionů korun. Předpokládaná finanční podpora ze strany státu se pohybuje v rozmezí 70 % až 85 % celkových nákladů, což by znamenalo krajskou finanční spoluúčast mezi 81 miliony až 105 miliony korun (30 % spoluúčast) nebo 40,5 miliony až 52,5 miliony korun (15 % spoluúčast).

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00