Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj opět pomůže včelařům s odhalováním ohnisek moru včelího plodu

Středočeský kraj opět pomůže s odhalováním dosud neznámých ohnisek moru včelího plodu na území regionu. Díky kampani chce včelařům poskytnout maximum informací a přesvědčit je k zapojení do plošného vyšetření včelstev. Kampaň zajistí Naučné středisko ekologické výchovy Kladno - Čabárna, o.p.s., které zvítězilo ve výběrovém řízení na tuto zakázku.

Připravovaná Kampaň prevence šíření moru včelího plodu pomůže v odhalování dosud neznámých ohnisek ve Středočeském kraji. Počítá se také s objektivním informováním včelařů o rizicích spojených s touto nebezpečnou chorobou. Nedostatek informací totiž mnohdy brání včasnému odhalování nákazy. Ve Středočeském kraji je zhruba 80 000 včelstev. Díky osvětové kampani chceme před chorobou chránit jiná včelstva,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Cílem nové kampaně bude především přesvědčit včelaře k zapojení do bezplatného plošného vyšetření včelstev. Osloveni budou všichni včelaři se stanovišti registrovanými na území Středočeského kraje. Naučné středisko ekologické výchovy Kladno – Čabárna pro ně bude připravovat semináře a webináře. Na webových stránkách, které budou v provozu od října, najdou zájemci aktuální zprávy pro včelaře související s vyšetřením včelstev na mor včelího plodu, webovou poradnu i kontakt na telefonní poradenskou linku.

Středočeský kraj chce zkrátka deklarovat jasnou podporu včelařům při potírání nebezpečné nákazy morem včelího plodu a udělat maximum pro to, aby včelaři měli dostatek informací a asistenci při krocích vedoucích k řešení jejich problému,“ uzavřela Jana Skopalíková.

Otestováno může být až 2 300 stanovišť v rámci celého Středočeského kraje. Náklady spojené s plošným vyšetřením hradí Středočeský kraj. Kampaň, která potrvá do července roku 2025, přijde na 1,25 mil. korun a součástí této částky jsou především náklady na vyšetření. Na kampani realizační tým pracuje již nyní, první seminář k projednání organizačních postupů v jednotlivých okresech se bude konat koncem září. Vlastní sběr a následné vyšetřování vzorků bude probíhat od ledna do dubna 2025.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00