Agregátor obsahu

Zpět Vítězem Evropské ceny obnovy vesnice 2024 je středočeská obec Kostelní Lhota

Česká obec Kostelní Lhota se umístila na prvním místě v mezinárodní soutěži Evropská cena obnovy vesnice 2024. Vedle Kostelní Lhoty Česko zastupovala také Ostrožská Lhota, která si odnáší bronzovou medaili. Pod motem „chuť do budoucnosti“ vybírala mezinárodní porota vítěze z celkem 21 obcí napříč Evropou. Soutěž se koná každé dva roky a za Česko do ní postupují nositelé titulů „Vesnice roku“ za předchozí dva ročníky. Slavnostní předávání ocenění se uskuteční letos v září v obci Stadtschlaining (Rakousko), vítězi předchozího ročníku této mezinárodní soutěže.

Porota, složená z mezinárodních odborníků, vybrala českou obec Kostelní Lhotu (okres Nymburk) za vítěze Evropské ceny obnovy vesnice 2024. Hodnocení se uskutečnilo tzv. na místě přímo v obcích a o výsledcích se rozhodlo na závěrečném hodnotícím zasedání, které se uskutečnilo v Praze. Letošní ročník se nesl pod motem „chuť do budoucnosti“. Přesně tohle moto se odráží v Kostelní Lhotě s přibližně 920 obyvateli. Komunita a spolkový život jsou jádrem obce, která se rozvíjí v souladu s moderními postupy v oblasti ekologie, ochrany přírodních zdrojů, vytváření hodnot, architektury, vzdělávání a sportu. Povodně v roce 2013 a následné sucho v letech 2015-2020 motivovaly obec a její občany k rozvoji udržitelným způsobem. Nové prostory, ať se jedná o budovy či veřejná prostranství, jsou vytvářeny především v již existujících zastavěných plochách a nestaví se tak tzv. na zelené louce. Tyto prostory pak splňují vysoké standardy v oblasti ekologie, obnovitelných zdrojů energie nebo retence vody.



Evropská cena obnovy vesnice (Europäischer Dorferneuerungspreis) je mezinárodní soutěž venkovských obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische ARGE (=Arbeitsgeselschaft) Landentwicklung und Dorferneuerung) se sídlem ve Vídni.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00