Agregátor obsahu

Zpět Kraj hledá kontrolora silničních staveb

Kraj vypíše tendr na mimořádné kontroly silničních staveb. Radní na svém zasedání schválili znění zadávací dokumentace i návrhu rámcové dohody. Společnost, která soutěž vyhraje, by měla zajistit kontroly nejen silnic, ale i zdí a tarasů na všech silnicích Středočeského kraje. Kraj doposud zajišťoval běžnou kontrolu, včetně různých diagnostik. V tomto samozřejmě bude i nadále pokračovat.

Bezmála padesátimilionovou hodnotu by měla mít hodnota rámcové dohody na mimořádné prohlídky silničních staveb v celém Středočeském kraji. Radní na svém dnešním zasedání odsouhlasili materiál k vyhlášení veřejné zakázky v otevřeném řízení . „Jde rámcovou dohodu na mimořádné prohlídky těles silnic a opěrných, zárubních, obkladních, parapetních zdí a tarasů. Dodavatel by měl vždy provést hodnocení tělesa a konstrukcí, navrhnout nezbytná opatření pro prodloužení životnosti objektu, vypracovat dopravně-inženýrské opatření na přilehlé silnici včetně jeho projednání, zpracovat návrh na diagnostiku, připravit zjednodušenou projektovou dokumentaci na opravu a další práce,“ vysvětluje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) bude i nadále zajišťovat běžné kontroly staveb, včetně různých diagnostik. Na těchto projektech správa spolupracuje s celou řadou odborníků.

Rámcová smlouva by měla být platná čtyři roky. „Na základě dohody bude zadavatel, tedy Krajská správa a údržba silnic, zadávat jednotlivé objednávky podle aktuálních potřeb,“ říká Karel Bendl. 

Mimořádnou prohlídkou se rozumí vyhotovení hodnocení existující silnice a další stavební konstrukce, která byla původně navržena, vypočtena a provedena na základě přijatých inženýrských zásad či pravidel, a také pro konstrukce provedené na základě kvalitní řemeslné práce, dlouhodobých zkušeností a obecně platných profesionálních postupů. Hodnotí se například degradace tělesa a konstrukcí vlivem vnějších vlivů. Například korozí. Mimořádné prohlídky musí být vždy v souladu s aktuálními technickými předpisy.