Příspěvkové organizace Středočeského kraje

Zpět České muzeum stříbra, příspěvková organizace

Významné kutnohorské muzeum je jedním z vůbec nejstarších a nejbohatších muzeí v České republice. Vzniklo už v roce 1877 s posláním pečovat o historicky a umělecky cenné dokumenty a památky kutnohorského regionu. Nejreprezentativnější části sbírky jsou představovány ve stálých expozicích, jejichž přitažlivost je umocňována scénickým pojetím a také tím, že jedním z prohlídkových okruhů návštěvníci procházejí v tradičním úboru horníků, tzv. perkytli, částí autentického středověkého stříbrného dolu.

Hlavní expozice muzea je umístěna v Hrádku, hradním paláci městského typu, připomínaném v písemných pramenech už v roce 1312 a později unikátně přestavěném ve stylu jagellonské gotiky. První okruh této expozice s názvem Město stříbra barvitě seznamuje s nejstaršími dějinami regionu, vznikem a vývojem Kutné Hory. Druhý okruh – Cesta stříbra – prochází i hornickou osadou a stříbrným dolem na Oselském pásmu a zasvěcuje návštěvníka do tajů středověké technologie dobývání stříbrné rudy a jejího zpracování až do podoby mince.

Unikátní pozdně gotický Kamenný dům je místem druhé stálé expozice s okruhy „Královské horní město Kutná Hora – měšťanský život a kultura v 17. – 19. století" a „Lapidárium: Umění kameníků doby jagellonské".

Třetí expozice v rodném domě Josefa Kajetána Tyla připomíná život a dílo této významné osobnosti národního obrození a autora textu české hymny. Okruh „Kutnohorské podzemí a jeho průzkum" pak přibližuje nejdůležitější objevy speleologického průzkumu na území města v posledních dvou desetiletích.

Muzeum každoročně pořádá četné tematické výstavy a další kulturní akce, působí jako odborná specializovaná instituce, poskytuje poradenství, služby bohaté specializované knihovny a studovny, spolupracuje s badateli.

 

České muzeum stříbra, p.o. - Hrádek
Barborská 28, 284 01 Kutná Hora
info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz 
http://www.cms-kh.cz/
 

České muzeum stříbra, p.o. -  Kamenný dům
Václavské nám. 183, 284 01 Kutná Hora
https://www.cms-kh.cz/kamenny-dum-expozice

České muzeum stříbra, p.o. -  Tylův dům
Tylova 507, 284 01 Kutná Hora
https://www.cms-kh.cz/tyluv-dum-expozice

   

Další odkazy:

facebook.com/muzeumkh

Interaktivní mapa příspěvkových organizací Středočeského kraje

www.facebook.com/stredoceska.kultura