Příspěvkové organizace Středočeského kraje

Zpět Muzeum Českého krasu, příspěvková organizace

Muzeum Českého krasu je svým zaměřením regionální muzeum s dlouholetou tradicí zřizované Středočeským krajem. Oblast zájmu Muzea Českého krasu se nalézá v okruhu cca 30 km od města Berouna. Jedná se o různorodý, krajinářsky a esteticky cenný region, plný hodnot přírodních i historických. Středověká města, hrady a archeologická naleziště jsou zde v těsném sousedství s centry průmyslové revoluce i českého národního obrození. Muzeum nabízí návstěvníkům celkem 5 objektů.

 

Hlavním sídlem muzea jsou dva výstavné měšťanské domy na berounském náměstí. Starší z nich, Jenštejnský, získal jméno po svém stavebníkovi Jindřichu Čížkovi z Jenštejna. Původně renesanční budova prošla barokní přestavbou, kterou si zachovala dodnes. Jenštejnský dům nabízí vedle různých výstav i stálé expozice reflektující svým obsahem přírodní i historické bohatství kraje. 

Expozice Z dějin řemesel města Berouna představuje typická berounská řemesla a cechy. Obrazy světců od barokního malíře Jana Václava Spitzera jsou k vidění v expozici Až do předsíně nebesExpozice Zbraně na Berounsku seznamuje s novověkými střelnými a chladnými zbraněmi. Etnografické expozice vybízejí ke srovnání rozdílných požadavků na bydlení ve druhé polovině 19. století pomocí rekonstrukce interiérů venkovské světnice a měšťanského pokoje. Výstavní prostory muzea mají též svá oddělení přírodovědná. Expozice Živá příroda představuje na preparátech ptáků a savců, zasazených do modelové krajiny, faunu Českého krasu. Flóra je zastoupena fotografiemi rostlin a ukázkami dřevin. S různými typy krasových jevů veřejnost seznamuje expozice Jeskyně a jeskyňáři Českého krasu. Horniny a fosilie z jednotlivých útvarů od starohor po čtvrtohory představuje Geologicko-paleontologická expozice.

V Geoparku Barrandien, expozici pod širým nebem na dvoře Jenštejnského domu, poznáte významné horniny Českého krasu a Barrandienu. Můžete se vydat na poučnou výpravu do minulosti staré stovky milionů let a odnést si odtud vlastní zkamenělinu.

Muzeum zajišťuje provoz také na Plzeňské bráně, pozůstatku středověkého opevnění města. Z jejího ochozu si lze prohlédnout celé historické centrum Berouna.

Muzeum Českého krasu zastřešuje také dvě pobočky mimo Beroun. Muzeum Hořovicka sídlí v areálu Starého zámku v Hořovicích. Nachází se zde tři stále expozice - Nahlédnutí do minulosti Městského muzea v Hořovicích, Sbírka kovových uměleckých a historických předmětů, Za historií brdského lesa.

Městské muzeum v Žebráku disponuje dvěma stálými expozicemi - Z dějin města Žebráku a Galerie Jaroslava Hněvkovského.

 

Muzeum Českého krasu, příspěvková organizace
Husovo nám. 87, 266 01 Beroun
http://www.muzeum-beroun.cz

 

 Jenštejnský dům a Salátovský dům
Husovo náměstí 87, Beroun
http://muzeum-beroun.cz/info/#zebrak


Geopark Barrandien
Husovo náměstí 87, Beroun.  Vstup ze Slapské ulice.
http://muzeum-beroun.cz/04/2020/on-line-pruvodce-geoparkem/


Plzeňská brána
Husovo náměstí, Beroun
http://muzeum-beroun.cz/info/
 


Muzeum Českého krasu, příspěvková organizace, pobočka Muzeum Žebrák
Náměstí 89, Žebrák

http://muzeum-beroun.cz/info/#zebrak
 

Muzeum Českého krasu, příspěvková organizace, pobočka Muzeum Hořovicka
Vrbnovská 27 – Starý zámek Hořovice, Hořovice

http://muzeum-beroun.cz/info/
 

 

Další odkazy:

www.facebook.com/muzeumberoun
www.facebook.com/geoparkbarrandien

Interaktivní mapa příspěvkových organizací Středočeského kraje
www.facebook.com/stredoceska.kultura