Příspěvkové organizace Středočeského kraje

Zpět Muzeum Podblanicka, příspěvková organizace

Hlavním sídlem muzea je zámek ve Vlašimi. Nachází se zde několik expozic - Zámecké parky a historie zámku, která připomíná vybavení vlašimského parku i dějiny sídla od hradu pánů z Vlašimi, sály s expozicí Zrcadlo minulosti ukazují Podblanicko jako působiště řemeslníků, duchovních i následníka trůnu, dobově zařízené salony s expozicí Auerspergové, připomínající poslední šlechtické vlastníky zámku.

Unikátní expozice S přesnou muškou přibližuje vývoj palných zbraní a dějiny firmy Sellier & Bellot, výrobce střeliva sídlícího ve Vlašimi od roku 1936. Navštívit lze i zámeckou kapli sv. Vincence, zámeckou věž s vyhlídkou na město i park a expozici Tajemství sklepení s malým lapidáriem v zámeckém podzemí.

V pobočce Muzea Podblanicka sídlící v barokně klasicistním zámku v Růžkových Lhoticích expozice Kraj tónů přibližuje Podblanicko jako kraj bohatý na osobnosti evropské hudby. Některé se tu narodily (Jan Dismas Zelenka, Josef Suk či Zdeněk Fibich), některé kraj navštěvovaly (Richard Wagner, Gustav Mahler či Antonín Dvořák). Partitury, portréty a nástroje přibližují především Bedřicha Smetanu, který prožil v Růžkových Lhoticích šťastné období (1835 – 1843). Interiéry evokují atmosféru svobodnického zámečku přelomu 18. a 19. století.

Druhou pobočku muzea najdete v Benešově na Malém náměstí čp. 74.
Vlastivědná expozice Dějiny Benešova a okolí tu přibližuje vývoj města, které bylo od počátku vázané na blízké Konopiště. Expozice Náš pluk připomíná historii benešovské vojenské posádky od konce 19. století až do jejího zániku.

Muzeum Podblanicka, Zámek Vlašim
Zámek č. 1, 258 01  Vlašim
https://www.muzeumpodblanicka.cz/objekty/zamek-vlasim/

 

Muzeum Podblanicka Benešov
Malé náměstí 74, 256 01 Benešov
https://www.muzeumpodblanicka.cz/objekty/pobocka-benesov/

 

Muzeum Podblanicka, Zámek Růžkovy Lhotice
Zámek 1, Růžkovy Lhotice, 257 65 Čechtice
https://www.muzeumpodblanicka.cz/objekty/zamek-ruzkovy-lhotice/

 

Další odkazy:  
www.facebook.com/Muzeum-Podblanicka-zámek-Vlasim-778401482306435