Příspěvkové organizace Středočeského kraje

Zpět Oblastní muzeum Praha-východ, příspěvková organizace

Oblastní muzeum Praha – východ p. o.

Sídlo a stálá expozice muzea jsou umístěny v památkově chráněném, původně renesančním měšťanském domě, zvaném Arnoldinovský. Úvodní část je věnována přírodě Brandýska s přesahem do širší ekozóny středního Polabí a představí různé typy krajiny s jejich dochovanými biotopy. Prostor věnovaný archeologii na Brandýsku vám přiblíží historii tohoto oboru a nejzajímavější objevy v regionu, z nichž některé svým věhlasem a odborným významem překračují nejen oblast středních Čech, ale i České republiky. Etnografická část vám přiblíží každodenní život obyvatel tradiční zemědělské oblasti Brandýska v období konce 19. a první poloviny 20. století, seznámíte se rovněž s některými dnes už zanikajícími řemesly. Následující historická část je zaměřena na Starou Boleslav, která navždy zůstane spojena především s vraždou sv. Václava, nejvýznamnějšího světce a zemského patrona. Stará Boleslav je však také místem působení významných církevních institucí a místem mariánského kultu, spjatého s paladiem země české a poutním chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Expozice je vedle osoby a doby sv. Václava věnována i dalším duchovním památkám a tradicím města.

Oblastní muzeum Praha – východ p. o.
Arnoldinovský dům, Masarykovo náměstí 97, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, 250 01
https://brandys.muzeumbrandys.cz/cz/

 

Oblastní muzeum Praha – východ dále spravuje 4 pobočky:

Brandýská katovna
S. K. Neumanna 213, 250 01 Brandýs nad Labem - Stará Boleslav
https://katovna.muzeumbrandys.cz/cz/

Renesanční budova brandýské katovny se zachovalou sgrafitovou výzdobou se nachází v historicky významné části Nižší Hrádek a byla postavena pravděpodobně v 16. století. Nejpozději od 17. století sloužila jako obydlí zdejších katů, kteří v Brandýse nad Labem vykonávali své řemeslo až do roku 1765, kdy Marie Terezie v rámci reorganizace hrdelních soudů odňala městu popravčí právo.

 

Památník Josefa Lady a jeho dcery Aleny
Hrusice 115, 251 66 Senohraby
http://hrusice.muzeumbrandys.cz/cz/

Na jeho návštěvu se musíme vydat do Hrusic, malé středočeské vesničky nedaleko Prahy. Zde na konci obce stojí dům č. p. 115, který dnes nazýváme Ladovou vilou. Když se postavíme před dům, spatříme napravo velikou zahradu, ve které se nachází volně stojící plastiky s ladovskou tematikou, nalevo roste původní Ladův houbařský lesík a při vjezdu stojí dvě mohutné lípy zasazené na památku toho, že u Ladů vyrůstaly dvě dcery Alenka a Evička. V samotném objektu se pak nachází expozice, která přibližuje život a tvorbu Josefa Lady a jeho dcery Aleny Ladové.


 Hrad Jenštejn
V podhradí 52, 250 73 Jenštejn
http://jenstejn.muzeumbrandys.cz/cz/

 

Nevelký hrad byl vystavěn na nízké pískovcové skalce na konci mělkého údolí potoka Choboty. Stavitelem hradu byl pravděpodobně dvorský sudí Jenec z Janovic, uváděný jako majitel hradu v první písemné zmínce z roku 1341. Roku 1368 hrad koupil Pavel z Vlašimi, notář královské komory Karla IV. Jako dědictví pak přešel na jeho syna Jana, pozdějšího pražského arcibiskupa, který již vstoupil do historie pod přídomkem „z Jenštejna" V areálu hradu Jenštejn najdete dva malé expoziční prostory – bývalý strážní domek vpravo od brány, kde je i prodej vstupenek, a okrouhlou věž hradu.

 

Památník národního útlaku a odboje Panenské Břežany
Hlavní 11, 250 70 Panenské Břežany 
http://panenske-brezany.muzeumbrandys.cz/cz/

Horní zámek v Panenských Břežanech sloužil původně jako rezidence abatyší benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Během řady let vystřídal ještě několik majitelů. V první polovině 20. století se na horním zámku vystřídali dva významní podnikatelé – Ferdinand Bloch-Bauer a Bedřich Gerstel. Po okupaci republiky nacisty byl zámek zabrán ve prospěch Německé říše a usadil se v něm jeden z předních představitelů protektorátu Karl Hermann Frank. Počátkem 18. století svatojiřská abatyše Františka Helena Pieroni de Galliano rozhodla o přestavbě své rezidence v Panenských Břežanech spolu s obnovou vesnice, která byla silně poničena předchozím požárem. Při této příležitosti nechala rovněž vystavět v zahradě poblíž rezidence velkolepou zděnou kapli sv. Anny, pro jejíž výstavbu získala významného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

 

 


 

 

Další odkazy:

https://www.facebook.com/Oblastn%C3%AD-muzeum-Praha-V%C3%BDchod-Brand%C3%BDs-nad-Labem-Star%C3%A1-Boleslav-576940589129391/

Interaktivní mapa příspěvkových organizací Středočeského kraje
www.facebook.com/stredoceska.kultura