Příspěvkové organizace Středočeského kraje

Zpět Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace

Sídlí v jedné z historicky nejhodnotnějších budov městské památkové zóny. Jedná se o původní gotický měšťanský dům, který prošel řadou přestaveb a v polovině 18. století se stal kapucínským hospicem, u něhož byl vybudován kostel Čtrnácti svatých pomocníků. Některé místnosti dodnes na kapucínskou éru upomínají – prostorná místnost v patře s nástěnnými religiózními motivy nebo bývalý refektář.

Stálá muzejní expozice seznamuje návštěvníka zvláště s dějinami regionu a s dějinami vinařství, s Mělnickem nerozlučně spjatého. Jeho zlatý věk se datuje do dob císaře Karla IV., kdy na svazích okolo města vyrostly vinohrady s původní burgundskou révou a mělnické víno se stalo pro zdejší měšťany na dlouhou dobu dominantním zdrojem obživy. Řada muzejních exponátů také nese motiv patrona vinařů, sv. Václava, a to včetně pozoruhodného oltáře vinařského pořádku. Ve 20. století se Mělník proslavil jiným oborem činnosti – výrobou dětských kočárků. S touto skutečností návštěvníka seznámí samostatná expozice v blízkém barokním domě, prezentující vývoj dětského kočárku od jeho počátků až do nedávné minulosti. V hlavní budově na návštěvníka čeká ještě etnografická expozice o životě lidových vrstev na mělnickém venkově, přírodovědná část se zaměřuje na chráněné oblasti v regionu a na jejich rostlinné a živočišné představitele. Turisticky vděčnou část představují několikapatrové původní sklepy pod muzeem, kde je také možné ochutnat česká vína nejen z Mělníka. Kromě toho pořádá muzeum ve velkém i malém výstavním sále každoročně několik tematických výstav, tradičně pak také výstavy vánoční a velikonoční.

Pobočkou Regionálního muzea Mělník je Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka. Tento skalní byt patří k nejdéle obývaným a k nejzajímavějším na Kokořínsku. Jde vlastně o celé hospodářství vtěsnané do pískovcového bloku na kraji vsi. Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku. Dvě malá okénka v patře patří bývalé sýpce. Areál dotváří přistavěné objekty bývalé řezárny a dalšího malého hospodářského objektu. Toto skalní obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili v oblasti Kokořínska své bydlení.

Regionální muzeum Mělník, p.o.
náměstí Míru 54, 276 01 Mělník
www.muzeum-melnik.cz

  

Regionální muzeum Mělník, p.o., pobočka Skalní obydlí Lhotka u Mělníka 
Lhotka 1, 277 31
https://www.muzeum-melnik.cz/stale-expozice-1/skalni-obydli-lhotka/
 

 

Další odkazy:

Facebook: www.facebook.com/RegionalnimuzeumMelnik

Instagram: www.instagram.com/regionalni_muzeum_melnik

Facebook SK: www.facebook.com/stredoceska.kultura   

Interaktivní mapa příspěvkových organizací Středočeského kraje