Agregátor obsahu

Zpět Středočeské kolo soutěže Kraje pro bezpečný internet má své vítěze

V pondělí 3. června 2024 se na Krajském úřadu Středočeského kraje setkali zástupci kraje, Krajského ředitelství policie Středočeského kraje a společnosti Gordic, aby společně předali ceny vítězům letošního soutěžního kvízu v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet.

Soutěž pořádaná pod záštitou Asociace krajů ČR ve spolupráci s Policií České republiky si klade za cíl upozornit na nebezpečí, která v online prostoru hrozí uživatelům, a zároveň informuje o možnostech prevence.

Soutěžní kvíz, který připravil projekt Kraje pro bezpečný internet, probíhal od října 2023 do února 2024. Do online části znalostního kvízu se v celé ČR zapojilo přes 55 000 žáků. V dubnu 2024  pak proběhlo online krajské finále Kvízu PLUS, do kterého v každém kraji postoupilo 15 nejlepších žáků.

Ve Středočeském kraji bylo registrováno do soutěžního kvízu 3 540 žáků a studentů základních a středních škol. Žáci a studenti se mohli zapojit do soutěžního kvízu a ti zvídavější pak mohli vyzkoušet Kvíz PLUS.

Kromě individuální soutěže byla ve Středočeském kraji vyhlášena i soutěž mezi školami. Hodnotícím kritériem dle pravidel soutěže byl koeficient (výsledek podílu počtu žáků školy zapojených do soutěžního online kvízu a celkového počtu žáků školy). Za první místo v této kategorii získala nejlepší škola finanční odměnu ve výši 30 000 Kč. Za druhé místo 20 000 Kč a třetí místo bylo oceněno částkou 10 000 Kč. Finanční prostředky jsou určeny pro školy na pořízení vybavení souvisejícího se zajištěním či zvýšením bezpečnosti žáků v online prostoru.

Výsledky soutěže Kraje pro bezpečný internet pro Středočeský kraj ve školním roce 2023/2024:

Kategorie 1. stupeň základní školy

  • Jakub Mašek - Základní škola a mateřská škola Pavlíkov
  • Vít Bernard - Základní škola Jílové u Prahy

Kategorie 2. stupeň základní školy

  • Václav Stočes - Základní škola Dobřichovice
  • Ondřej Toman - Základní škola Dobřichovice

Kategorie střední školy

  • Petr Skalák - Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova
  • Tereza Kyclerová - Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

Kategorie KVÍZ PLUS

1. místo Filip Kraus - Gymnázium, Příbram, Legionářů 402

2. místo František Hynek - Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

3. místo Hana Marvanová - Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

4. místo Jan Baláš - 2. základní škola Dobříš, Školní 1035, okres Příbram

Soutěž škol

1.místo a výhra 30.000,- Kč Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131

2.místo a výhra 20.000,- Kč Střední odborné učiliště, Hubálov 17

3.místo a výhra 10.000,- Kč Střední škola obchodní, Kolín IV, Havlíčkova 42

Projekt Kraje pro bezpečný internet je společnou iniciativou všech krajů ČR v oblasti prevence kyberkriminality a podpory kyberbezpečnosti. Projekt je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR. Partnery soutěžního kvízu jsou společnosti Microsoft a Gordic. Garantem projektu je Policie ČR.

Veškeré výstupy projektu KPBI jsou dostupné na webu www.kpbi.cz. Soutěžní kvíz navazuje na e-learningové lekce pro žáky a studenty. Dále jsou na webu dostupné e-learingové lekce pro rodiče, seniory, sociální pracovníky a pedagogy. V rámci projektu byly také vytvořeny podcasty, videospoty nebo pracovní listy. Veškeré vzdělávací materiály jsou na webu volně dostupně a zdarma.