Agregátor obsahu

Zpět Díky 3 novým turistickým trasám se turisté již brzy dočkají tzv. Brdské hřebenovky dlouhé 120 km

Tři nové pěší trasy o celkové délce 13 km byly nově vyznačeny v Brdech. Nové trasy vznikly ve spolupráci spolku Brdy a Podbrdsko s Klubem českých turistů za podpory Středočeského kraje. Trasy vhodným způsobem doplňují stávající síť turistických značených tras v oblasti bývalého vojenského újezdu Brdy a zejména umožní vznik tzv. Brdské hřebenovky dlouhé 120 km.

Nové pěší trasy jsou v terénu vyznačeny pásovými značkami, doplněné jsou také tabulky a směrovky na rozcestích. Na vyznačení nových turistických cest spolupracovala Turistická oblast Brdy a Podbrdsko s Klubem českých turistů, za finanční podpory Středočeského kraje. „ Oblast bývalého vojenského újezdu Brdy nabízí opravdu nepřeberné množství úžasných míst, která si pozornost turistů rozhodně zaslouží. Z vytvoření nových turistických tras mám proto velkou radost. Zejména mě těší nová „hřebenovka“, která díky novému 8 km úseku spojí masiv Toku a oblast vrcholu Praha. Jedná se o jedny z nejvyšších poloh Brd, které jsou pro návštěvníky velmi atraktivní,“ popisuje nové trasy radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda. Kromě Klubu Českých turistů se na vyznačování nových tras podílely i další instituce: „ Děkuji za skutečně příkladnou spolupráci při hledání a realizaci nových tras všem, kdo se na jejich realizaci podíleli. Jak Klubu českých turistů, tak i CHKO Brdy a Armádě České republiky spolu se státním podnikem Vojenské lesy a statky ČR. Vaší pomoci si opravdu velice vážím,“ uvádí radní Švenda . Předseda rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek dodává: „ Jsme přesvědčeni, že vyznačením nových tras návštěvníky usměrníme po vhodných a bezpečných komunikacích a zabráníme tak živelnému vytváření stále nových cest a stezek v lokalitě, která může být za určitých okolností i objektivně nebezpečná.“ Nové trasy umožní vznik tzv. Brdské hřebenovky dlouhé 120 km jejíhož kompletního doznačení se návštěvníci dočkají již v průběhu června. Mapa nové trasy je k nalezení ZDE.

Kromě nových turistických tras chystá spolek pro návštěvníky Brd i další novinku. „ Díky studentům a učitelům oboru umělecký truhlář a řezbář z Waldorfské školy z Příbrami bude v příštích několika letech označeno zhruba 10 brdských vrcholů a zajímavých míst v jejich blízkosti dřevěným označníkem s reliéfem zvířete či jiného motivu charakterizujícího konkrétní vrchol. Tímto způsobem budou označeny nejen ty nejzajímavější a nejnavštěvovanější vrcholy Brd, ale například umělecky ztvárněné dřevěné označníky se schránkou pro vrcholovou knihu budou návštěvníky lákat i na vrcholy méně známé,“ popisuje novinku radní Švenda. Reliéfy budou umístěny například na vrcholech Tok, Praha nebo Třemšín, své označení získá také vrchol Koruna nebo tzv. Houpák.

Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, z.s. je organizace založená na podporu rozvoje cestovního ruchu v turistické oblasti v jihozápadní části Středočeského kraje. Na území Středních Čech působí zcela nebo zčásti celkem 10 organizací destinačních managementů.  Jsou to Turistická oblast Mělnicko-Kokořínsko, z.s, Berounsko, z.s., Posázaví o.p.s., Pojizeří a Polabí, z.s., Turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko z.s., Kraj blanických rytířů, z.s. a Kladensko – Slánsko, z.s. Další dvě organizace působí na území Středočeského kraje pouze zčásti, Sdružení Český ráj, z.s. a TOULAVA, o.p.s. Hlavním předmětem činnosti oblastních organizací pro destinační management je koordinace aktivit cestovního ruchu na daném území, zajišťují také kooperaci poskytovatelů služeb cestovního ruchu v rámci daného území s cílem podpořit turistický ruch v regionu. Radní Václav Švenda vysvětluje: „ Oblastní organizace pro destinační management jsou našimi důležitými partnery pro rozvoj cestovního ruchu v rámci Středočeského kraje.“  V rámci dotačního programu bylo pro letošní rok rozděleno celkem 9 organizacím více než 9,4 milionu korun. Finanční prostředky na podporu činnosti spolku Brdy, Podbrdsko jsou hrazeny formou členského příspěvku. Pro rok 2023 činil tento příspěvek 1,03 milionu korun.