Agregátor obsahu

Zpět Dnes je Den bezpečnějšího internetu. Vyzkoušejte své znalosti

Už podvacáté si připomínáme Den bezpečnějšího internetu. Středočeský kraj se tradičně zapojuje do projektu Kraje pro bezpečný internet, který podporuje vzdělávaní a povědomí o důležitosti zajištění kybernetické bezpečnosti. Součástí jsou desítky vzdělávacích videospotů, e-learningových lekcí, pracovní listy a nově i podcasty z dílny Krajského úřadu Středočeského kraje. Program je zcela zdarma.

Projekt zaměřený na kyberbezpečnost Kraje pro bezpečný internet dnes vchází do desátého dějství. „Cílem je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Projekt nabízí kromě e-learningových kurzů pro žáky, učitele, rodiče, veřejnost, sociální pracovníky a policisty také videospoty a pracovní listy pro různorodé cílové skupiny, včetně seniorů,“ konstatuje Filip Gundza, vedoucí oddělení prevence kriminality Krajského úřadu Středočeského kraje a pokračuje: „Všichni si tak mohou zcela zdarma vyzkoušet své znalosti a přiučit se řadu nových trendů kyberbezpečnosti.“

V letošním roce projekt představuje novinku Podcasty o kyberbezpečnosti, které připravil odbor bezpečnosti a krizového řízení Středočeského kraje. Desetidílný seriál, kterým provází moderátor Lukáš Venclík, se věnuje tématům, jako je současný stav kyberkriminality v ČR, vliv počítačových her na děti, podvody na elektronickém bankovnictví, etický hacking nebo danění výdělků z kyberaktivit. V podcastech vystoupí přední odborníci, kteří se daným tématům denně věnují. Podcasty jsou dostupné v klasických podcastových aplikacích.

Každoroční součástí projektových aktivit je také vzdělávací kvíz pro žáky a studenty základních a středních škol. Ti se do kvízu mohou zapojit až do 28. února 2023. Kvíz je dostupný na webu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Soutěžící si ve 20 náhodně vygenerovaných otázkách vyzkouší své znalosti o bezpečném chování na internetu. Před samotným kvízem doporučujeme načerpat informace v již zmiňovaných videospotech, e-learningových lekcích nebo podcastech. Kdo v tomto kvízu uspěje, může si zkusit i Kvíz PLUS, který je určen pro opravdové znalce problematiky elektronické bezpečnosti. Odbornými garanty a hlavními partnery soutěžního kvízu jsou i letos technologicke společnosti Microsoft a Gordic. Vítězové se tak mohou těšit na výhry v podobě Xboxu, tabletů nebo fitness náramků.

Projekt Kraje pro bezpečný internet je realizován po záštitou Asociace krajů ČR. V rámci svých aktivit také úzce spolupracuje s Policií ČR. Vedoucím krajem projektu je Kraj Vysočina. Partnerem je již 10 let společnost Microsoft. Teasery najdete zde.