Agregátor obsahu

Zpět Na budoucím obchvatu Drahelčic budou nejdříve pracovat archeologové

Výstavbě silničního obchvatu Drahelčic a napojení na nedalekou dálnici D5 bude předcházet archeologický průzkum. Ten pro Krajskou správu a údržbu silnic (KSÚS) provede Ústav archeologické památkové péče Středních Čech (ÚAPP). Radní na svém dnešním zasedání schválili smlouvu o koordinaci mezi oběma subjekty a odsouhlasili výši nákladů spojených s průzkumem.

„Jde o standardní proces, který děláme před zahájením každé nové stavby. Na jaře archeologové například pracovali ve stopě budoucího obchvatu Hořovic, kde objevili řadu nálezů, které svědčí o činnosti prvních zemědělců a osídlení lokality v mladší době kamenné,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy s tím, že práce v okolí Drahelčic budou navazovat na historicky provedené záchranné archeologické výzkumy v blízkosti zkoumané lokality.

Odborníci rozkrývají vrchní vrstvy zeminy v předstihu, čímž umožní pečlivé prozkoumání, které však nemá vliv na samotnou výstavbu. „V případě nálezů nemusí být pozastavena vlastní stavba a nedochází tím k vícenákladům spojeným s tímto nutným přerušením,“ vysvětluje Karel Bendl.

Předpokládané náklady přesahují částku 19,3 milionu korun, skutečné však budou upřesněny po odtěžení zeminy. Obchvat jako takový by se mohl začít stavět v roce 2025, hotový by měl být v roce 2026.