Agregátor obsahu

Zpět Obce, které uspěly v soutěži Vesnice roku Středočeského kraje, si rozdělí necelé dva miliony na rozvoj a propagaci

Soutěž Vesnice roku 2024 má za sebou již krajské kolo. Obce, které v něm uspěly, získají si rozdělí finanční dary na propagaci a rozvoj. Radní podpořili poskytnutí financí v celkové výši 1 800 000 korun pro 18 obcí.

Finanční dar bude poskytnut obcím, které získaly v soutěži Vesnice roku 2024 výherní stuhu, se kterou postupují do celostátního kola, nebo byly oceněny diplomem na základě hodnocení komise. Vyhodnocování probíhalo na jaře, kdy komise osobně navštívila každou ze zapojených obcí.

Zlatou stuhu obdržela obec Drahouš, která tak stejně jako držitelé oranžové a zelené stuhy obce Krásná Hora nad Vltavou a Malý Újezd postupuje do celorepublikového kola. Za vítězství, na přípravu slavnostního předání cen a přípravu na celostátní kolo získá Drahouš 300 tisíc korun. Krásná Hora nad Vltavou a Malý Újezd získají po 100 tis. korun na svůj rozvoj a přípravu prezentace v celostátním kole, Krásná Hora navíc uspěla i v kategorii A „obnova, či rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu“ za obnovu sýpky, a kromě zlaté cihly si odnáší také ještě finanční odměnu ve výši 120 tisíc korun. Zbylé finance si rozdělí další oceněné obce.

Soutěž Vesnice roku 2023 je skvělou příležitostí pro středočeské obce, aby se dostaly do povědomí širší veřejnosti. Oceněné obce mohou inspirovat ostatní svými úspěchy, ať už jde o bohatý kulturní život, aktivní spolkovou činnost, energetickou nezávislost nebo péči o životní prostředí. Finanční odměny jim pomohou s prezentací a propagací, ale také přispějí k jejich celkovému rozvoji,“ vysvětluje Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací.

Vesnice Drahouš se v hlavním kole utká s dalšími 13 obcemi ve finálovém kole v září. Výsledky budou vyhlášeny 21. září v Uherském Hradišti.


© foto obec Drahouš