Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj podpořil prohlášení kamenného mostu v Květnici za kulturní památku

Zastupitelé Středočeského kraje projednali Petici za zachování barokního kamenného mostu v Květnici a podpořili prohlášení mostu za kulturní památku. Finální rozhodnutí o prohlášení za kulturní památku je v kompetenci Ministerstva kultury.

Středočeský kraj je vlastníkem mostu v Květnici, přičemž k hospodaření je most svěřen příspěvkové organizaci Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS), která zajišťuje bezpečný provoz a údržbu svěřených komunikací. Podle původního projektu měl být kamenný most nahrazen železobetonovou konstrukcí. Petice upozornila na historickou hodnotu květnického mostu a protestovala proti plánované demolici. Zastupitelé kraje projednali veškeré argumenty a v závěrečném usnesení podpořili prohlášení mostu v obci Květnice za kulturní památku. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda komentuje rozhodnutí krajského zastupitelstva: „ Jsem velmi potěšen, že zastupitelstvo rozhodlo o podpoře prohlášení historického mostu v Květnici za kulturní památku. Je nezbytné, abychom chránili naše kulturní a historické dědictví, které je nedílnou součástí identity naší obce i celého regionu. Zachování tohoto mostu pro budoucí generace je pro nás prioritou a věřím, že toto rozhodnutí přispěje k jeho ochraně a zhodnocení.“

Dle vyjádření Národního památkového ústavu představuje kamenný mostek hodnotnou technickou památku zřejmě z druhé poloviny 18. století, situovanou v historickém jádru obce Květnice, v přímé blízkosti významné a jediné zdejší kulturní památky – pozůstatků středověkého hradu ze 14. století. Urbanisticky významné je jeho funkční propojení se starou historickou přístupovou cestou na hrad. Mostek je ukázkou kvalitní řemeslné práce, dochované z převážné části v původní podobě bez výraznějších zásahů, kromě kamenného zábradlí, kde došlo k částečnému znehodnocení železobetonovým nosníkem, který je ale odstranitelný. Přesná datace mostu není dosud známa, ale na základě typologických komparací je možné jeho vznik předpokládat do druhé poloviny 18. století. V kamenné podobě je již zachycen na císařských otiscích katastrálních map z roku 1841.

Středočeský kraj je vlastníkem celkem 1864 mostů, z nichž cca 1000 je vybudováno do roku 1990. Krajská rada na konci května schválila návrh na rozšíření Pasportu majetku Středočeského kraje o informace o památkové hodnotě mostů. Získané údaje budou následně propojeny se Soupisem mostů ve vlastnictví Středočeského kraje a Systémem prioritizace oprav mostních staveb. „Plánovaná rekonstrukce mostu v Květnici je dalším příkladem projektu, která bude zdržena kvůli úpravám projektové dokumentace, což nám dokazuje důležitost disponovat veškerými informacemi o jejich památkové či historické hodnotě již před započetím příprav projektu. Jen tak bude možné predikovat náročnost jejich stavební a technické údržby,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „ I když je mi samozřejmě líto vynaložených prostředků na přípravu projektu opravy mostu, jsem rád, že zastupitelstvo vyjádřilo prohlášení mostu za kulturní památku podporu. Historické mosty představují důležité architektonické a technické dědictví, které je třeba chránit a obnovovat. Projekt na rekonstrukci mostu bude třeba samozřejmě upravit tak, aby respektoval požadavky památkové péče.


Středočeský kraj zároveň obdržel vyrozumění Ministerstva kultury České republiky o zahájení řízení o prohlášení mostu za kulturní památku. Rozhodnutí o zařazení kamenného mostu v obci Květnici do registru kulturních památek je v kompetenci Ministerstva kultury.