Agregátor obsahu

Zpět Kraj chystá převod votické základní umělecké školy na město Votice

Krajskou Základní uměleckou školu ve Voticích by mělo od ledna příštího roku zřizovat město Votice. Převod zřizovatelských kompetencí ZUŠ Votice z kraje na město dnes projednali radní a doporučili krajskému zastupitelstvu schválení záměru. O převod ZUŠ projevilo zájem město Votice.

Jednali jsme s vedením Votic a shodli jsme se na tom, že převodu z kraje na město nic nebrání. Pod správou kraje je v současnosti 11 základních uměleckých škol, včetně votické. S převodem na města jsme začali v roce 2022, a to na základě zájmu některých obcí. Aktuálně je v kraji 68 ZUŠ, u většiny je zřizovatelem právě město a část je soukromých. Převod na města vnímám jako logický krok, protože základní umělecké školy jsou s obcemi obvykle velmi provázané a často sídlí právě v městských objektech,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Votická ZUŠ nabízí žákům hudební, výtvarný a taneční obor a má kapacitu 350 žáků. Nový školní rok začne v září jako obvykle. Pokud krajské zastupitelstvo převod k 31. 12. 2024 schválí, nastane administrativní proces, který se běžného provozu ZUŠ nedotkne. Od ledna pak bude škola fungovat pod hlavičkou města.

Základní umělecké školy jsou financovány na základě normativů MŠMT podle počtu žáků a ze školného. Zřizovatel poskytuje příspěvek na provoz školy, pokud výše uvedené zdroje nestačí. Středočeský kraj základním uměleckým školám i po převodu poskytuje v případě potřeby metodickou podporu v oblasti organizační a správní a také v oblasti soutěží.


© foto ZUŠ Votice