Agregátor obsahu

Zpět Kraj pomůže školám s financováním projektů zaměřených na modernizace učeben a zahraniční aktivity

Celkem bezmála 23 milionů korun poskytne Středočeský kraj šesti školám na pomoc s financováním projektů realizovaných v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), Erasmus+ a V4 Generation Mobility Mini-Grant. Rozhodla o tom Rada kraje. Jde o projekty zaměřené například na budování nebo rekonstrukce odborných učeben, na praxe v zahraničí nebo na zahraniční stáže pro žáky a pedagogy.

„Krajské školy samozřejmě nežijí jen z peněz od Kraje, ale snaží se hledat i jiné cesty, jak získat finance pro svůj rozvoj. Podmínkou ale bývá mít zajištěné prostředky na předfinancování a kofinancování. Středočeský kraj s tím ve svém rozpočtu počítá a projekty škol touto formou podporuje. Modernizace škol je nezbytným předpokladem pro to, abychom žákům mohli nabídnout kvalitní vzdělání přizpůsobené současným trendům. A zahraniční spolupráce mezi školami, případně zaměstnavateli v cizině, do této mozaiky zapadá,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Například Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav chce kompletně zrekonstruovat chemický areál školy – učebny, přípravny, laboratoře a místnost pro instrumentální výuku se zázemím pro umístění pomůcek. Střední odborné učiliště Nové Strašecí chce vybudovat nové CNC centrum a svářečskou školu. Předmětem projektu je kompletní přestavba ocelové haly k vybudování nových prostorů určených pro výuku svařování a obrábění, celkem dvou svařoven s výukovým a technickým zázemím a CNC centrem. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno, náměstí Edvarda Beneše připravilo v rámci programu Erasmus+ projekt „Za odbornou praxí do Evropy“. Předmětem projektu je umožnit žákům školy absolvovat praxi v zahraničí. Zahraniční aktivity budou absolvovat žáci ze tří oborů, a to Kuchař - číšník (Itálie), Logistické a finanční služby (Slovensko) a Sociální činnost (Polsko). Žáci vlašimské SPŠ v rámci Erasmu+ zamíří na Slovensko a do Španělska. Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Příbram žádá o příspěvek na realizaci dvou projektů V4 Generation Mobility Mini-Grant, díky kterým naváže spolupráci s partnerskou školou v Polsku a v Maďarsku.


© ilustrační foto freepik.com