Agregátor obsahu

Zpět Kladenský azylový dům se transformuje. Klienti se z ubytovny přesunou do komunitních bytů

Koncepce služeb sociální intervence v Kladně se dočká proměny. Snížením kapacity lůžek a přesunu z ubytovny do bytů dojde k vytvoření důstojnějšího a moderního prostředí, které klienty lépe připraví na běžný život. Radní na dnešní zasedání schválili záměr transformace a humanizace azylového domu.

Azylový dům se současně nachází městské čtvrti Dubí v budově ubytovny, na konci srpna provoz v objektu skončí. Klienti budou moci od září využít bydlení v bytech. „ Prostory azylového domu se nacházejí v objektu, jehož stav a okolí již není vyhovující a neodpovídá současným standardům, tudíž není vhodné ani pro klienty, kteří do zařízení přicházejí. Kromě toho je provoz objektu energeticky náročný a vyžadoval by velké rekonstrukce,“ vysvětluje radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek. Nevyhovující podmínky jsou důvodem, proč služby azylového domu v současnosti využívá jen 6 klientů, kteří se postupně přestěhují do pronajatých bytů.

Klienti budou ve vlastním bydlení mít více soukromí, ale také zodpovědnosti, která může sloužit jako motivace pro začlenění se zpět do společnosti a řešení jejich současné situace. K dispozici jim budou i nadále terénní pracovníci, kteří budou s klienty v intenzivním kontaktu prostřednictvím nabízených programů,“ doplňuje radní Hrabánek.

Zařízení sociální intervence Kladno pronajme 2 byty s kapacitou 6 lůžek, ve kterých vyzkouší nový koncept azylového domu a případně jej doplní tak, aby byl zcela vyhovující. Do konce roku 2024 bude zajištěno dalších 5 bytů s kapacitou dalších 20 lůžek.


Zařízení sociální intervence Kladno je krajskou příspěvkovou organizací, která poskytuje sociální služby osobám bez přístřeší, osobám ohroženým násilným chováním, osobám závislým na psychoaktivních látkách, psychologickou poradnu pro rodiny s dětmi. Poskytují také azylový dům a terapeutickou komunitu.