Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj plánuje vybudovat komunitní bydlení pro osoby se zdravotním postižením v obci Trubín.

Na hektarovém pozemku v obci Trubín, který získal Středočeský kraj v roce 2023 od paní Evy Červenkové, by mělo vzniknout komunitní bydlení pro 18 osob se zdravotním postižením. Projekt má za cíl poskytnout kvalitní a důstojné podmínky pro život těm, kteří potřebují speciální péči a podporu. Část zastupitelstva obce se staví proti.

Komunitní bydlení je určeno pro klienty nedalekého zařízení v Suchomastech. Nové objekty budou moderní a plně přizpůsobené potřebám osob se zdravotním postižením. Celý areál i jednotlivé budovy budou vybaveny potřebnými technickými a bezpečnostními prvky, což zajistí komfortní a bezpečné prostředí pro obyvatele. Součástí projektu je také zajištění odborného personálu, který bude poskytovat potřebnou péči a podporu. „ Žít společně je normální. Handicapovaní lidé nemají žít uzavřené za zdmi v ústavu. Obohacují společnost i komunitu v místě, kde žiji. Naším cílem je vytvořit prostředí, které bude podporovat aktivní zapojení osob se zdravotním postižením v místě, kde žiji. Jsme přesvědčeni, že tento projekt přinese mnoho pozitivního jak pro budoucí obyvatele, tak pro obec Trubín. Všude, kde takové domovy máme, se tak děje,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Komunitní bydlení ponese název Domova Josefa Ouředníka na památku zesnulého bratra paní Evy Červenkové, která v roce 2023 téměř hektarový pozemek Středočeskému kraji darovala pod podmínkou, že na něm hejtmanství postaví sociální zařízení pojmenované po jejím bratrovi, který zemřel na Alzheimerovu nemoc.

V Domově v Suchomastech je v současné době 40 klientů. V rámci transformace a deinstitucionalizace zařízení by měli být klienti rozděleni do nových typů komunitního bydlení, z nichž část kraj připravuje v obci Suchomasty. Dalších 18 klientů by se mělo přestěhovat do nových domovů v obci Trubín. Proces deinstitucionalizace vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „ Přechod do komunitních zařízení znamená zlepšení kvality života klientů. Kromě více individuální a na míru šité péče znamená tento přechod také rodinnější a přátelštější prostředí, které je více podobné běžnému domovu. Klienti se mohou cítit bezpečněji a komfortněji, což pozitivně ovlivňuje jejich duševní a emocionální zdraví. Komunitní typ bydlení zároveň umožňuje klientům být součástí běžné společnosti, navazovat nové sociální vztahy a účastnit se běžných aktivit. Tím se snižuje jejich sociální izolace a podporuje se jejich začlenění do společnosti.

Plán Středočeského kraje na vybudování komunitního bydlení pro osoby se zdravotním postižením se setkal s určitým odporem části zastupitelstva obce Trubín. Někteří členové zastupitelstva vyjadřují obavy z možných dopadů na obec a její obyvatele. Hejtmanka v reakci připomněla slavnost v Domově Mladá: „ Minulý týden se konala krásná zahradní slavnost “Žijeme tu společně” v Domově Mladá v Milovicích, kde byli handicapovaní, děti z mateřské i ze základní školy, místní obyvatelé, spousta dílniček, soutěží, hezké muziky a dobré nálady. A taky vedení města Milovice i sousední Lysé. A všem to přišlo normální. A já doufám, že názor změní i vedení obce Trubin.“

Středočeský kraj, ve snaze zajistit zastupitelům obce co největší informovanost a osvětu v problematice sociálních služeb, nabídl zprostředkování návštěv v zařízení podobného typu, jako je například Vyšší Hrádek, který procesem transformace již prošel, či také jednání se zástupci obce Suchomasty, kde domov pro osoby se zdravotním postižením v současné době funguje. „Naší snahou bylo poskytnout či zprostředkovat zástupcům obce Trubín maximum informací o fungování podobných zařízení v obcích Středočeského kraje, aby o této problematice získali lepší představu a mohli také například prodiskutovat zkušenosti s podobnými typy zařízení s jinými středočeskými obcemi. Bohužel většina zastupitelů obce neměla zájem spolupracovat ani na organizaci veřejného projednání záměru, kde jsme chtěli ukázat vizualizace domů, a také pohovořit s místními občany za účasti odborníků. Chtěli jsme ukázat příklady dobré praxe z jiných měst. Stále však věřím, že společně nalezneme cestu. Současně jsme připraveni opětovně dodat veškeré potřebné informace a zodpovědět všechny otázky, které mohou být zdrojem obav,“ uvádí radní Hrabánek.

Námitky části trubínských zastupitelů proti projektu se týkají rovněž části pozemku, která podle územního plánu není určena pro výstavbu. Radní Hrabánek popisuje další postup: „ Společně s odborem majetku nyní řešíme základní a nutnou podmínku, kterou je vjezd na pozemek a připojení k inženýrským sítím. Pokud se podaří najít řešení, necháme přepracovat projekt tak, aby nebylo třeba upravovat územní plán. Můžeme například upravit celkovou zastavěnou plochu.

Středočeský kraj získal pozemek od paní Evy Červenkové darem, resp. za cenu 2 miliony korun. Podrobnosti vysvětluje radní pro oblast majetku a investic Libor Lesák: „Pozemek získal kraj za, dá se říci, symbolickou cenu 2 miliony korun. Tato částka byla vyčíslena jako kompenzace za služby, kterými paní Červenková darování pozemku podmiňovala, jako například sekání trávy na jejích ostatních pozemcích, či těžba dřeva. Jedná se o hektarový pozemek, to znamená, že kraj jej získal za cenu 210 Kč/m², přičemž v té době se ceny pozemků v Trubíně pohybovaly v rozmezí mezi 1 500 až 2 200 Kč, v některých ojedinělých případech, kdy byly pozemky zasíťované, třeba až 6 000 Kč/m². Takže skutečně se dá říci, že za 2 miliony šlo víceméně o dar s poplatkem za některé služby, které paní Červenková, jako vlastník pozemku, požadovala.“



vizualizace