Agregátor obsahu

Zpět Rada Středočeského kraje v úterý 25. června zavítala do Sedlčan

První zastávkou radních bylo ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. Zemědělské družstvo se nachází ve Středním Povltaví a specializuje se na živočišnou výrobu. Chová 4200 kusů skotu, z toho 1530 dojných krav, a ročně dodává přes 15 milionů litrů mléka do mlékárny. Kromě toho provozuje dvě bioplynové stanice.

V rámci pravidelných výjezdů do regionu tradičně nechybí ani návštěva školy či školského zařízení. Radní proto  udělali další zastavku ve Středním odborném učilišti v Sedlčanech. Tradice zdejší školy čítá již více než 130 let a zaměřuje se především na obory spjaté se zemědělstvím. Vyučit se zde žáci mohou zahradníkem, lesním mechanizátorem, opravářem zemědělských strojů, výrobcem potravin, kuchařem, cukrářem či například zámečníkem. Kromě toho škola nabízí nástavbové studium „Podnikání“, které je zakončeno maturitou. Škola disponuje moderním vybavením, disponuje i 3D tiskárny, které slouží k výuce napříč všemi obory.

Hejtmanka i krajští radní  navštěvují také významné firmy. V oblasti Sedlčanska je jí rozhodně  STROS - Sedlčanské strojírny, a. s., která se věnuje výrobě a servisu průmyslových a nákladních výtahů, závěsných lávek a pracovních plošin. Firma, která funguje již přes 60 let, momentálně působí v 54 zemích světa a vyrobila již přes 5 000 strojů.

Další zastávkou byla Biopekarna Zemanka. Ta vznikla v roce 2006 jako rodinná firma zaměřující se na řemeslné pečení. Dnes má firma více než 30 zaměstnanců, vlastní prodejnu a pekárnu, a její produkty lze nalézt v obchodech po celé zemi i v zahraničí. Na výběr jsou produkty pro děti, celiaky, vegany, a to bez palmového oleje a bílého cukru.

K tradičnímu výjezdu Středočeského kraje do regionů patří také diskuze se starosty obcí a veřejností, která pravidelně celodenní program uzavírá. K odpolednímu setkání patřila i mimořádná prohlídka Městského muzea v budově Staré radnice a kostela sv. Martina.

Všem přítomným děkujeme za veškeré otázky a připomínky. Váš zájem nás těší!


Výjezd do Sedlčan a okolí byl posledním, které současné vedení kraje podniklo, tím navštívilo všech 26 správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Těšíme se na vás na dalších místech Středočeského kraje!