Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj posílá na Ukrajinu, jako humanitární pomoc, dvanáct starších autobusů

Na válkou sužovanou Ukrajinu poputuje dvanáct starších autobusů. Jde o humanitární pomoc Středočeského kraje partnerské Kyjevské oblasti. Autobusy byly dnes v Libereckém kraji naloženy na vlak, který je odveze na Ukrajinu. Záměr odeslat do válkou postižené země dvanáct autobusů byl schválen loni na podzim zastupitelstvem Středočeského kraje.

Především pro přepravu dětí do škol či k evakuacím by měla v ukrajinské Kyjevské oblasti sloužit dvanáctka starších autobusů. Ty Středočeský kraj zakoupil a na Ukrajinu posílá jako humanitární pomoc. Autobusy byly dnes ráno naloženy na nákladní vlaky na jednom nádraží v Libereckém kraji. „Více než dva roky se Ukrajina brání agresi, kdy Rusko zemi bombarduje, vraždí obyvatelstvo a demoluje civilní infrastrukturu. Kyjevská oblast, která je naší partnerskou oblastí, se na nás obrátila s prosbou, zda bychom jsme jim nemohli poskytnout autobusy, neboť ty jejich byly zničeny,“ vysvětluje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Středočeský kraj se tedy rozhodl svou humanitární pomoc rozšířit. „ K humanitární pomoci, kterou jsme poskytovali v prvních měsících války, k evakuaci občanů k nám do České republiky a financování dronů nyní přidáváme i autobusy,“ říká Petr Borecký s tím, že na organizaci celé operace se podíleli zaměstnanci Krajského úřadu Středočeského kraje a Integrované dopravy Středočeského kraje, zástupci autobusového dopravce a samozřejmě i železniční dopravce. „ Za to jim, alespoň touto cestou, velmi děkuji,“ oceňuje Petr Borecký, který se nakládky autobusů přímo zúčastnil.

Kompletní cena, tedy včetně autobusů a administrativních poplatků je zhruba 7,8 milionu korun.

Informace o trase vlaku, místech nakládky a vykládky ani termínech průjezdů hranic, není možné z bezpečnostních důvodů sdělovat.