Agregátor obsahu

Zpět Čerčanský hospic dostane od kraje příspěvek na péči ve výši 1,5 mil. korun

Na podporu paliativní a hospicové péče vyčlenil Středočeský kraj pro letošní rok 10 milionů korun. Dotace se rozdělují na základě žádostí ze Středočeského humanitárního fondu v rámci tematického zadání Zdravotnictví. Krajské zastupitelstvo dnes schválilo částku 1,5 milionu korun pro Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech.

Čerčanský hospic je ve středních Čechách jediným poskytovatelem lůžkových služeb nejen pro dospělé, ale i pro dospívající. Na pokrytí nákladů na péči požádal hospic o dotaci od kraje ve výši 1,5 milionu korun. Platby ze zdravotního pojištění totiž stačí pouze na zhruba polovinu nákladů. Péče, která má přesah do oblasti sociálních služeb, nemůže být proplácená ze zdravotního pojištění. Přesto je pro pacienty a jejich blízké velmi potřebná a důležitá,“ uvedl náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Ze Středočeského humanitárního fondu v rámci tematického zadání Zdravotnictví mohou žadatelé čerpat dotace například na zajištění dostupnosti ošetřovatelské a paliativní péče v domácím prostředí pacienta, nákup kompenzačních a zdravotnických pomůcek nebo na nákup vozů. „Domácí ošetřovatelská péče a zejména péče, která pacientům pomůže strávit poslední etapu života v domácím prostředí, je pro mnoho rodin nenahraditelnou pomocí. Ve Středočeském kraji jsou organizace, které tyto služby poskytují již mnoho let, kvalitně a s plným nasazením. Jedním z pilířů financování je pro ně i krajská dotace. Všechny žádosti prošly kontrolou a vyhověly všem kritériím,“ doplnil Pavel Pavlík.

Žádosti o dotaci do jednoho milionu korun schvaluje krajská rada. Ta začátkem června souhlasila s rozdělením dotací v celkové výši 6,6 milionu korun pro 17 žadatelů.