Agregátor obsahu

Zpět Na paliativní a hospicovou péči v kraji bylo rozděleno 6,6 milionu korun

Na podporu paliativní a hospicové péče vyčlenil Středočeský kraj pro letošní rok 10 milionů korun. Radní dnes na svém zasedání schválili rozdělení dotací v celkové výši 6,6 milionu korun pro 17 žadatelů. Kromě toho rozhodli o příspěvku pro Dětské centrum Kolín, které dostane 2 miliony korun.

Ze Středočeského humanitárního fondu v rámci tematického zadání Zdravotnictví mohou žadatelé čerpat dotace například na zajištění dostupnosti ošetřovatelské a paliativní péče v domácím prostředí pacienta, nákup kompenzačních a zdravotnických pomůcek nebo na nákup vozů. „Domácí ošetřovatelská péče a zejména péče, která pacientům pomůže strávit poslední etapu života v domácím prostředí, je pro mnoho rodin nenahraditelnou pomocí. Ve Středočeském kraji jsou organizace, které tyto služby poskytují již mnoho let, kvalitně a s plným nasazením. Jedním z pilířů financování je pro ně i krajská dotace. Všechny žádosti prošly kontrolou a vyhověly všem kritériím,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Radní dnes rozhodli o žádostech o poskytnutí dotací do jednoho milionu korun. Žádosti nad jeden milion korun musí posoudit zastupitelstvo. „Takovou žádost evidujeme pouze jednu, a to od čerčanského Hospicu Dobrého Pastýře. Je to jediný poskytovatel lůžkových služeb nejen dospělým, ale i dospívajícím. Na pokrytí nákladů na péči požádal hospic o 1,5 milionu korun. Platby ze zdravotního pojištění totiž stačí pouze na zhruba polovinu nákladů. Péče, která má přesah do oblasti sociálních služeb, nemůže být proplácená ze zdravotního pojištění. Přesto je pro pacienty a jejich blízké velmi potřebná a důležitá,“ uvedl náměstek Pavlík.

Rada dnes také schválila poskytnutí příspěvku ve výši 2 miliony korun pro Dětské centrum Kolín, které pečuje o zdravotně znevýhodněné děti vyžadující dlouhodobou péči. Dotace je určena na nový automobil, přístroje a na profesionální myčku na kojenecké lahve . „Krajská příspěvková organizace Dětské centrum Kolín pomáhá dětem se závažným zdravotním postižením a jejich rodičům a podporuje rodiny pečující o dítě s těžkých hendikepem. Centrum poskytuje komplexní péči na velmi vysoké úrovni, o čemž jsme měli možnost se mnohokrát během svých návštěv v tomto zařízení přesvědčit,“ doplnil Pavel Pavlík.