Agregátor obsahu

Zpět Zastupitelé schválili 240 milionů korun na investice do krajských nemocnic

Dalších více než 240 milionů korun dá Středočeský kraj v letošním roce na investice do krajských nemocnic. Žádosti jednotlivých nemocnic o dotace na konkrétní projekty dnes schválilo krajské zastupitelstvo.

„Krajské nemocnice procházejí obrovským rozvojem. Stamilionové investice do nových pavilonů a modernizace těch starých jsou z velké části hrazeny z úvěru od Evropské investiční banky. Přesto ještě zbývají pavilony nebo objekty, které zatím na modernizaci čekají. Nemocnice samotné využívají řadu jim dostupných dotačních programů a nutno dodat, že jsou v tom velice úspěšné. Stále jsou však projekty, na které vhodný dotační titul vypsaný není, přičemž jejich provedení je nezbytné pro zajištění té nejlepší možné péče. A částka více než 240 milionů korun bude využita právě na ně,“ vysvětlil náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Konkrétně Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov chystá rekonstrukci pavilonu gynekologie včetně vybudování 6. centrálního operačního sálu, na který kraj přispěje 40 mil. korun, a rekonstrukci chirurgického pavilonu s příspěvkem kraje 56 mil. korun. Oblastní nemocnice Kladno získá prostředky na dofinancování právě probíhající rekonstrukce bloku C2 a nové centrální rozvody klimatizace objektu C2, v celkové výši více než 26 mil. Kč. Oblastní nemocnice Kolín chce pořídit dva skiagrafické přístroje pro RTG oddělení nemocnice za 23 mil. korun, litotryptor pro urologické oddělení za 22 mil. korun a sonografický přístroj pro RTG oddělení za 5 mil. korun. Oblastní nemocnice Mladá Boleslav chystá rekonstrukci pavilonu L s příspěvkem kraje 43 mil. korun a Oblastní nemocnice Příbram chce příspěvek od kraje využít na odkup pozemků a rozestavěné budovy sousedících s areálem nemocnice za 24,8 mil. korun, kde mimo jiného nemocnice plánuje dostavět byty pro zaměstnance nemocnice.