Agregátor obsahu

Zpět Příběh Středočeského kraje jako příklad dobré praxe

Tak se jmenuje digitální brožura, která shrnuje aktivity krajského úřadu ve vazbě na téma cirkulární ekonomiky a mohou se z ní inspirovat zástupci obcí a měst, instituce, ale třeba také jednotlivci. Jsou tu zmíněny 3 klíčové dokumenty, které si lze skrze brožuru stáhnout, a ve kterých je věnován prostor jak celkovému území Středočeského kraje (cirkulární sken), tak také navazující dokument s návrhy opatření.  Samotné budově krajského úřadu je věnován environmentální audit a z něho vycházející závazky ZERO WASTE HERO.


„Cirkulární sken“  je dokument, který si nechalo zpracovat Středočeské inovační centrum v rámci mezinárodního projektu COLOR CIRCLE, se zaměřuje na socioekonomickou analýzu, analýzu materiálových toků a rešerší prioritních oblastí, jako je biologicky rozložitelný odpad, směsný komunální odpad a role Středočeského kraje v rozvoji cirkulární ekonomiky. Tyto prioritní oblasti označuje za důležité v rámci dalšího směřování kraje v oblasti oběhového hospodářství a vnímá postavení kraje jako aktivátora, který má vytvářet podmínky institucionální zázemí pro přechod na cirkulární ekonomiku; jako facilitátora a jako propagátora cirkulární ekonomiky.


„Cirkulární sken Středočeského kraje - návrh opatření“ plynule navazuje na předchozí studie, shrnuje stav odpadového hospodářství ve Středočeském kraji, a to jak ze statistického pohledu týkajícího se množství vyprodukovaných odpadů a jeho dalšího nakládání s ním, tak uvádí i přehled odpadových zařízení podílejících se na celkovém nakládání s odpady ve Středočeském kraji. Dále se věnuje zhodnocení dosavadních činností kraje a uvádí vyhodnocení hlavních problematických oblastí odpadového hospodářství kraje.


Cílem environmentálního auditu krajského úřadu Středočeského kraje je vytvořit podklady pro vznik zázemí, ve kterém je jednoduché chovat se zodpovědně k životnímu prostředí a ve kterém jsou zavedené environmentální přístupy samozřejmostí. Ostatně takový přístup úřadu je způsobem naplnění cílů udržitelného rozvoje 2030, konkrétně cíle číslo 12.2., který zní: “Do roku 2030 dosáhnout udržitelného hospodaření s přírodními zdroji a jejich efektivního využívání.”


brožuru stahujte ZDE