Agregátor obsahu

Zpět Jak efektivně podpořit kulturu ve středních Čechách?

Odstartovala série veřejných debat, výsledkem bude strategie na příštích šest let.

Středočeská města Rakovník a Beroun hostila v úterý 17. října první z celkem dvanácti workshopů věnovaných potřebám aktérů kulturního a kreativního sektoru s přesahem do veřejné, neziskové i podnikatelské oblasti v kraji. Další se uskuteční v říjnu a listopadu, výstupy poslouží při tvorbě Strategie Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních odvětví na léta 2024-2030.

Jakou podporu potřebují aktéři kulturního života ve středních Čechách?  Co by jim usnadnilo naplňování jejich kreativních záměrů? A v čem může pomoci Středočeský kraj? Taková a mnohá další témata se řešila během setkání zástupců krajské samosprávy, kraji zřizovaných organizací a aktéry občanského a neziskového sektoru, za účasti expertů Krajského úřadu Středočeského kraje.

Kultura nás spojuje, obohacuje naše životy a hraje klíčovou roli při formování místní identity, i proto nás nesmírně těší vysoký zájem ze strany oslovených aktérů kulturního života regionu. Jsme rádi, že se spolu s námi shodují na potřebě konstruktivní diskuse. Sdílení zkušeností, úspěchů a výzev mezi všemi, kteří se aktivně podílí na kulturním a komunitním životě své obce, má pro budoucí rozvoj kultury neocenitelný význam,“ uvádí k projektu Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Právě osobní konzultace přinesou aktuální data a umožní efektivně analyzovat současný stav kulturního prostředí Středočeského kraje. Zároveň poslouží jako podklad pro stanovení strategických cílů a cest k jejich naplnění.

Od účastníků zaznělo mnoho podnětů, které radní pro oblast kultury, památkové péče Václav Švenda a předsedkyně Výboru pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, paní Lucie Cirkva Chocholová pozorně vyslechli. Jako překážky v rozvoji byly často zmíněny nedostatek financí, horší dopravní spojení, malé personální kapacity organizací nebo problém s oslovením mladší generace. Zlepšit informovanost veřejnosti, pomoci s metodikou a koordinací aktivit, zjednodušit administrativu a zamyslet se nad motivačními nástroji, takové a další podněty si zástupci kraje odnesli. „ Velmi nám záleželo na tom, slyšet od účastníků co nejkonkrétnější zpětnou vazbu. Jen tak budeme moci do dalšího období nastavit skutečně funkční systém podpory kultury na území kraje. Setkání byla v tomto ohledu mimořádně otevřená a konstruktivní, potěšila nás také hojná účast,“ říká Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch.

Širší veřejnost bude mít počátkem příštího roku příležitost vyjádřit se k návrhu Strategie prostřednictvím webových stránek www.stredoceskykraj.cz