Agregátor obsahu

Zpět Krajská výtvarná soutěž GASK bude oceňovat dětské výtvarné talenty

Rada Středočeského kraje schválila realizaci Krajské výtvarné soutěže pod vedením Galerie Středočeského kraje. Pravidla soutěže navazují na úspěšné realizace výtvarných soutěží, které GASK organizoval v letech 2018-2024. Cílem výtvarné soutěže je propojit formální a neformální vzdělávání prostřednictvím kreativní výzvy, ocenit tvořivost žáků a studentů a podpořit výtvarné pedagogy. Soutěž bude organizována jednou za dva roky a témata budou zohledňovat aktuální výstavní dramaturgii GASK. Náklady na realizaci soutěže jsou vyčísleny na 77 tisíc korun.

Krajská výtvarná soutěž je určena pro široké spektrum účastníků. Především se zaměřuje na žáky základních škol a základních uměleckých škol. Součástí cílové skupiny jsou také studenti středních škol. Velkou roli v soutěži hrají pedagogové, kteří pracují s uvedenými skupinami dětí a mládeže. „ Jsme velmi rádi, že můžeme podpořit kreativitu našich mladých talentů a jejich pedagogů prostřednictvím této výtvarné soutěže. Již předchozí ročníky nám ukázaly obrovský kreativní a umělecký potenciál žáků a studentů našich škol. I proto jsme se rozhodli dát pravidlům soutěže pevný řád a formát, aby žáci i pedagogové měli jasnou představu o průběhu a očekáváních soutěže. Pedagogové mohou navíc využívat didaktický potenciál aktuálního soutěžního tématu ve výuce. Věřím, že soutěž nejen rozvine umělecké schopnosti žáků a studentů, ale přispěje také k rozšíření jejich znalostí a celkovému osobnostnímu rozvoji,“ uvedl radní pro oblast kultury Středočeského kraje Václav Švenda.

Hlavním cílem soutěže je propojení prostředí formálního a neformálního vzdělávání prostřednictvím kreativní výzvy. Soutěž chce ocenit tvořivost žáků a studentů a rovněž vyzdvihnout práci výtvarných pedagogů, kteří je vedou. Spolupráce s pedagogy bude navíc podpořena formou inspiračního rozborového semináře, který se uskuteční po skončení aktuálního ročníku. Tento seminář povede odborník z katedry výtvarné výchovy jedné z českých univerzit (UP Olomouc, UK Praha, ZPČ Plzeň, JČU České Budějovice). Dalším cílem soutěže je propojení s aktuálním výstavním projektem GASK, což zajistí, že soutěž bude vždy relevantní a inspirativní pro všechny účastníky.

Soutěž navazuje na dobré zkušenosti s realizací výtvarných soutěží v letech 2018-2024. Návrhy témat pro nadcházející ročníky budou zohledňovat výstavní dramaturgii GASK a didaktický potenciál tématu ve výuce. Finální rozhodnutí o výběru tématu učiní Středočeský kraj. Zvolené téma bude v propozicích pro pedagogy dále rozpracováno na podtémata a doplněno o inspirační zdroje. Téma pro nadcházející ročník bude vyhlášeno dva roky předem, současně s vyhlášením aktuálního ročníku. Výtvarné práce dětí a studentů budou vystaveny ve výstavních prostorách Galerie Středočeského kraje.

Náklady na realizaci Krajské výtvarné soutěže jsou odhadovány na 77 tisíc korun, přičemž je počítáno s aktualizací nákladů pro každý nadcházející ročník soutěže.