Agregátor obsahu

Zpět Muzeum T. G. M. představí Alici Garrigue Masarykovou jako inspirativní osobnost. Na kulturní a vzdělávací programy pro dvě krajské organizace schválila rada kraje příspěvek 200 tisíc korun

Jedním z podpořených programů je projekt Muzea T. G. M. Rakovník „Alice Garrigue Masaryková – Odkaz ženy, který inspiruje generace“. „ Alice Masaryková je představitelkou ženy, která je inspirací i pro současnou generaci, proto si Muzeum Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže pro následují rok připravilo sérii přednášek a besed věnovanou ženám, jenž inspirují a navazují na odkaz silných a emancipovaných žen, jako byla právě zakladatelka a první předsedkyně Československého červeného kříže, Alice G. Masaryková. V rámci programu se budou moci návštěvníci setkat s výjimečnými ženskými osobnostmi současnosti a budou mít příležitost poznat jejich příběhy nejen o odvaze, úspěchu a charitě,“ uvádí radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda. Kromě cyklu přednášek a besed bude uvedeno i několik komorních divadelních představení a počítá se také se vznikem jednoho dílu podcastu „Přepište dějiny“. Celý cyklus bude probíhat od podzimu 2023 do podzimu 2024.

Částkou 133 tisíc korun podpoří kraj také dva projekty Středočeské vědecké knihovny v Kladně. Tím prvním je prezentace Středočeského kraje v projektu "Café Hoffmann" v Bruselu, která proběhne již příští týden. Jedná se o realizaci workshopu "Hoffmann do kapsy" zaměřený na tvorbu scrapbooku na motivy Hoffmanovy tvorby a dále o přednášku na téma Hoffmannovy práce pro Poldinu Huť a jeho kladenských architektonických realizací. Druhým podpořeným projektem je spolupráce Středočeské vědecké knihovny na přípravě filmového dokumentu Olgy Struskové věnovanému významnému architektovi a kladenskému rodákovi Antonínu Raymondovi pod názvem "Živý odkaz Antonína Raymonda". Význam projektu vysvětluje radní Švenda: „V rámci spolupráce vznikne částečně také samostatná linie projektu zaměřená na předání zkušeností mladých architektů, kteří měli možnost strávit stáž v ateliéru založeném A. Raymondem v Japonsku. Vznikne tak videomateriál, který poslouží jako inspirace a motivace nejen pro začínající architekty, ale i další aktéry kulturních a kreativních odvětví. V kombinaci s dalšími navazujícími aktivitami pomůže tento projekt zviditelnit úlohu vědecké knihovny jako aktéra kulturních a kreativních průmyslů“.

Přednáškové a vzdělávací činnosti, pořádání nejrůznějších kulturních a vzdělávacích programů, odborných konferencí, sympózií, seminářů nebo výstav vypůjčených předmětů kulturní hodnoty, patří mezi hlavní funkce krajských příspěvkových organizací v oblasti kultury. Na vzdělávací programy svých příspěvkových organizací v průběhu celého roku poskytne Středočeský kraj celkově necelých 9 milionů.


© foto Národní muzeum