Agregátor obsahu

Zpět Na dožínkách převzali ocenění zemědělští hospodáři a byl vyhlášen další ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje

V Lysé nad Labem se v sobotu 7. října konal další ročník Středočeských dožínek. Během akce převzali zástupci pěti vybraných firem ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje za rok 2023. Současně byly spuštěny nominace do dalšího ročníku soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje.

„Středočeské dožínky beru jako příležitost k poděkování všem farmářům a zemědělcům a také jako příležitost k tomu, abychom si připomněli, jak důležité jsou pro nás zemědělství a dostupnost kvalitních lokálních potravin a dalších zemědělských produktů. Zvlášť v dnešní době, kdy všude kolem nás sledujeme dopady klimatické změny, je potřeba uvažovat v širokém kontextu. K tomu patří například i krajská podpora nových vodovodů do míst, kde se dlouhodobě objevují problémy se suchem,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Součástí programu dožínek bylo tradičně i slavnostní vyhlášení a ocenění nejlepších zemědělských hospodářů Středočeského kraje. Ty navrhují Zemědělský svaz ČR, Regionální agrární komora Středočeského kraje a Asociace soukromého zemědělství ČR.

Přehled ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje za rok 2023:

•             Družstvo vlastníků Libeň-Vtelno

•             ZD Čechtice

•             Agro Přestavlky a.s.

•             Rodinná farma Křepenice

•             Farma Vraňany

Radní Jana Skopalíková během dožínek také vyhlásila 18. ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Soutěž je zaměřena na podporu propagace malých a středních potravinářských výrobců v regionu. Pro nový ročník došlo k úpravě kategorií, do kterých mohou výrobci své produkty hlásit. Nejlepší v každé kategorii získají certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Ten opravňuje výrobce po dobu dvou let užívat na výrobku ochrannou známku s logem soutěže.

Kategorie v soutěži Potravinářský výrobek Středočeského kraje jsou od příštího ročníku následující:

  1. Mlýnské a pekárenské výrobky, včetně cukrářských
  2. Mléko, mléčné výrobky
  3. Alkoholické a nealkoholické nápoje
  4. Masné výrobky
  5. Med a výrobky ze včelího medu
  6. Veganské výrobky
  7. Bezlepkové nebo bezlaktózové potraviny
  8. Biopotraviny
  9. Ostatní potravinářské výrobky

Podrobnosti k soutěži najdou zájemci na tomto odkazu. Nominace se přijímají do konce roku 2023.