Agregátor obsahu

Zpět Na pomoc Turecku pošle kraj 3 miliony korun

Krajští zastupitelé jednomyslně schválili poskytnutí finanční humanitární pomoci Turecku a Sýrii po ničivém zemětřesení ve výši 3 milionů korun. Finanční dar bude poukázán na transparentní účet SOS zemětřesení Turecko a Sýrie, který zřídila organizace Člověk v tísni.  

Na počátku února 2023 postihlo jihovýchodní Turecko a severozápadní Sýrii několik zemětřesení. Zasažená byla zejména turecká města a provincie Gaziantep, Malatya a syrské město Aleppo. Oběti zemětřesení krajští zastupitelé uctili minutou ticha. Poskytnutí finančního daru pak bylo jednomyslně schváleno. „ Poskytnutí humanitární pomoci jsme navrhli proto, že zejména v Sýrii naprosto selhává stát a svým postiženým občanům nepomáhá. Katastrofu podobných rozměrů si lze jen stěží představit. Odborníci se shodují, že šlo o jedno z nejsilnějších zemětřesení v dějinách Turecka. V důsledku této katastrofy bylo zničeno více než 5600 budov, v jejich troskách přišlo o život téměř 50 tisíc lidí. Místní úřady se potýkají s přeplněnými nemocnicemi, lidé trpí nedostatkem materiální pomoci,“ vysvětluje hejtmanka Petra Pecková.

Finance budou poukázány na transparentní účet sbírky SOS zemětřesení Sýrie a Turecko, ze které je poskytována finanční pomoc těm nejpotřebnějším na nákup základních potravin, zazimování a finanční podporu na opravu zničených domů i obnovu škol.