Agregátor obsahu

Zpět Oslava 20 let mezinárodní spolupráce! Středočeská delegace zamířila do Dijonu

Středočeský kraj, Burgundsko-Franche-Comté, Opolské vojvodství a Porýní-Falc spolupracují již 20 let v rámci tzv. Čtyřdohody. Právě ve francouzském regionu Burgundsko-Franche-Comté se letošní oslavy konají. Mezinárodní spolupráce s Burgundskem začala již v roce 2001, o dva roky později se připojilo také Porýní-Falc a Opolské vojvodství. Regiony cílí především na oblast školství, podporují studentské výměny, soutěže pro školy nebo sportovní a kulturní akce.

Program začal již ve středu 4. 10., kdy středočeská delegace dorazila do francouzského Dijonu. Delegaci tvoří hejtmanka Petra Pecková, Milan Vácha, radní pro oblast vzdělání a sportu a Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy. Hned večer po příjezdu se setkali se studenty z Lycée Charles de Gaulle. Partnerství mezi školami je klíčové, týká se například i výměnných pobytů, profesního rozvoje učitelů, společných projektů či soutěží. Lycée Charles de Gaulle spolupracuje se středočeským gymnáziem v Příbrami, a to formou literárního projektu.

Čtvrtek středočeská výprava strávila ve městě Besançon, kde je uvítala paní prezidentka regionu Marie-Guite Dufay a vice-prezident pan Patrick Molinoz. Odpoledne se sešli zástupci všech regionů Čtyřdohody a shrnuli význam partnerství mezi regiony a vize budoucí spolupráce s důrazem na školství a mládežnické výměny. 

Pátkem 6. 10.  společný program končí. Paní hejtmanka a radní se vydají do města Châteauneuf-en-Auxois, kde na se na zámku zúčastní vernisáže "Turismus a kulturní dědictví". Výstava prezentuje fotky z regionů Čtyřdohody v Galerii François Mitterranda. Projekt vznikl během setkání koordinátorů Čtyřdohody v Kutné Hoře a ze Středočeského kraje zde bude vystaveno pět fotografií. Slavnostní program zakončí koncert klasické hudby. Koncert byl speciálně navržen na oslavu 20 let Čtyřdohody a zazní na něm barokní hudba českých, polských, německých a francouzských mistrů.