Agregátor obsahu

Zpět Radní schválili rozdělení dalších 23 milionů korun pro středočeské dobrovolné hasiče

Středočeští dobrovolní hasiči dostanou od kraje téměř 23 milionů korun na nové hadice, hasicí přístroje a další věcné prostředky požární ochrany. Dnes o tom rozhodla rada kraje. Pro dobrovolné hasiče kraj na letošní rok vyhradil rekordních 81 milionů korun.

Pro každou obec jsou dobrovolní hasiči velmi důležitým a potřebným článkem integrovaného záchranného systému. Proto chceme, aby měli kvalitní vybavení, které jim usnadní jejich náročnou práci při zásazích,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Rozdělení první části dotací z Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS schválila rada kraje začátkem června. Šlo o žádosti o peníze na pořízení nových cisternových automobilových stříkaček, nových dopravních automobilů nebo požárních přívěsů a na podporu spolkové činnosti v celkové hodnotě 36 milionů korun. Dalších 21,1 mil. korun rozdělilo zastupitelstvo koncem června na výstavbu a rekonstrukce celkem 7 hasičských zbrojnic a na spolkovou preventivně výchovnou činnost krajskému sdružení dobrovolných hasičů. „ Nevyčerpané prostředky z fondu určené původně na hasičské zbrojnice jsme pak díky rozhodnutí zastupitelů převedli na věcné prostředky požární ochrany. Právě o ty mají dobrovolní hasiči největší zájem a původně alokované peníze na všechny žádosti nestačily. Nyní můžeme všem řádně podaným žádostem obcí vyhovět,“ dodala hejtmanka.