Agregátor obsahu

Zpět Stát by měl více podpořit výstavbu školek, ukázala studie pro Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji v tuto chvíli chybí zhruba dva tisíce míst v mateřských školách pro děti od tří let, ukázala studie, kterou si nechal kraj zpracovat. Dnes o tom na jednání rady informoval Jiří Snížek, náměstek pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování. Radní vzali studii na vědomí a plánují na toto téma otevřít debatu s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT).

Výraznou podporou výstavby mateřských škol ve městech a obcích Středočeského kraje by se mělo zamezit budoucím ekonomickým dopadům na státní kasu. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal zpracovat Středočeský kraj a kterou na dnešním jednání rady prezentoval Jiří Snížek, náměstek hejtmanky pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování. „ Města a obce sice v minulosti povolovaly výstavbu domů, nicméně neřešily návaznou vybavenost. V našem kraji tedy nechybí jen místa ve školách, ale i školkách,“ shrnuje Jiří Snížek a pokračuje: „ Největší problémy máme zejména v satelitech v blízkém okruhu u Prahy, a také na Vlašimsku, Berounsku anebo Slánsku.

Jednou z otázek, na kterou měla studie odpovědět, byla potenciální neuspokojená poptávka po předškolním vzdělávání. Další klíčovou otázkou bylo zjištění ekonomického dopadu pro obce, kraj a stát v případě zapojení rodičů dětí, kteří se vrátí do pracovního procesu. Součástí analýzy je též porovnání výnosů a nákladů pro jednotlivé aktéry „ Ve Středočeském kraji nám tedy chybí dva tisíce míst pro děti starší tří let. Částečně tato místa suplují soukromé mateřinky a dětské skupiny. Nicméně pak tato místa chybí pro děti mladší tří let,“ konstatuje Jiří Snížek.

Přitom, pokud by byl v kraji dostatek míst, největší prospěch by měl ze zaměstnaných rodičů stát. „ Po započítání multiplikačního efektu získá stát o 300–400 tisíc korun ročně více, než kolik jej stojí roční provoz jednoho místa ve školce. Tyto dodatečné příjmy do státní pokladny by zaplatily výstavbu nových školek během 4 let, Pro stát je tedy výstavba školek návratnou investicí a je velká škoda, že jen ve Středočeském kraji stát takto tratí miliardu ročně na nevybraných daních, nehledě na vyvolané sociální a finanční přínosy pro děti, rodiče a společnost,“ vypočítává Jiří Snížek. Kraj na případném rozšiřování netratí, ale nemá ani žádný velký zisk. Středočeský kraj by díky umístění jednoho dítěte získal ze sdílených daní cca 1-2 tis. korun.

Obec jako zřizovatel získá od státu cca 18 400 Kč za umístěné dítě v MŠ, což přibližně pokryje provozní výdaje, které jako zřizovatel hradí. Zbývající výnosy z vyššího výběru daní a odvodů se rozpočtou mezi všechny obce v ČR a není zde přímá souvislost pro konkrétní obec. „ Pokud bychom započítali i vstupní investici, doplácela by obec dalších 30 let cca 16 tis. Kč ze svého rozpočtu na každé nově vytvořené místo. Z ekonomického pohledu není pro obce motivující zřizovat další místa v MŠ nad rámec svých zákonných povinností. Bez financování ze strany tedy státu nelze očekávat, že se města a obce do rozšiřování kapacit ve větší míře pohrnou,“ míní Jiří Snížek. V současné době nejsou vypsány žádné dotace na rozšiřování kapacit mateřských škol. Podporována je pouze infrastruktura pro dětské skupiny z Národního plánu obnovy, financovaného z prostředků EU.

Radní vzali studii na vědomí.

Studii naleznete na webu https://stredoceskykraj.cz/web/urad/prezentace