Agregátor obsahu

Zpět V Benešově kraj plánuje vytvořit multimediální expozici

Krajská rada odsouhlasila finanční příspěvek 200 tisíc korun pro Muzeum Podblanicka na přípravy nové multimediální expozice v Benešově. Při tvorbě expozice budou zapojeni i tvůrci z oblasti kulturních a kreativních odvětví. Mapování kulturních a kreativních odvětví realizuje kraj v rámci přípravy nové kulturní strategie pro roky 2024–2030. 

Benešovská expozice Muzea Podblanicka v současné době využívá prostory Muzea umění a designu v Benešově. Jaké jsou další plány vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Václav Švenda: „ Prostory v benešovském Muzeu umění a designu máme k dispozici do konce letošního roku. V tuto chvíli Muzeum Podblanicka, ve spolupráci s kreativci a tvůrci ze sítě kulturních a kreativních odvětví připravuje novou muzejní expozici s prvky on-line expozice s využitím 3D rozšířené reality přímo ve městě. Současně jednáme s městem Benešov o vhodných prostorách, kam by bylo možné nové muzeum umístit.“

Záměrem Muzea je ve vhodném prostoru v Benešově nakombinovat klasickou muzejní expozici s virtuální on-line expozicí a využití 3D rozšířené reality přímo ve městě. Pro 3D vizualizaci bude využit rukopis „Topografie města Benešov“ zpracovaný na počátku 20. století městským notářem Antonínem Pinkasem. Finanční příspěvek kraje by měl pokrýt přípravnou etapu projektu, která by se uskutečnila ještě v letošním roce. Jedná se o přípravu rešerše na vytvoření softwaru pro využití 3D vizualizace na mobilních telefonech, webových stránek a stanovení požadavků na funkčnost a použití softwaru. Zároveň dojde k pořízení aktuálních 3D dat vybraného vzorku budov ve městě a k přemodelování vybrané vzorové budovy z „Topografie města Benešov“ a zpracování ukázkových dat modelu, na jehož základě dojde k ověření funkčnosti zpracování. Na tvorbě nové expozice se budou podílet aktéři zapojení do sítě kulturních a kreativních odvětví, kterou buduje kraj v rámci tvorby nové kulturní strategie pro roky 2024–2030.