Agregátor obsahu

Zpět V rámci Muzejní noci čeká na návštěvníky řada kulturních akcí na 16 místech Středočeského kraje

V rámci 20. ročníku Festivalu muzejních nocí čeká na návštěvníky 16 krajských muzeí a galerií řada speciálních kulturních akcí a programů. Festival se uskuteční ve dnech 17. 5. až 15. 6. 2024. Rada Středočeského kraje podpořila festivalový program částkou 800 tisíc korun.

Středočeská muzea a galerie si pro 20. ročník Festivalu muzejních nocí připravila opravdu bohatý program. Příklady programové nabídky přibližuje radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, pan Václav Švenda: Jaro je ve Středních Čechách z hlediska kulturních akcí opravdu nabité. A Festival muzejních nocí je toho důkazem. Na své si přijdou opravdu všechny generace. Za všechny mohu jmenovat například České muzeum stříbra v Kutné Hoře, které láká odvážné děti a jejich rodiče do Strašidelného Kamenného domu nebo Oblastní muzeum Praha východ v Brandýse nad Labem, které připravuje muzejní noc na téma kriminálních případů na Brandýsku. To ale ani zdaleka není vše, speciální program, celkem 32 akcí, bude pro návštěvníky připraven na celkem 16 místech napříč Středočeským krajem.“ Muzejní noc si pro své návštěvníky připravily například také GASK v Kutné Hoře, berounské Muzeum Českého krasu, Muzeum Mladoboleslavska, Muzeum T.G.M. a Rabasova galerie v Rakovníku, Hornické muzeum v Příbrami, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy i v Kolíně, nebo také Památník Antonína Dvořáka u Příbrami či Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy.  Program všech kulturních příspěvkových organizací Středočeského kraje naleznete ZDE.

Festival muzejních nocí je akce, kdy muzea, galerie a památkové objekty nabízejí návštěvníkům kromě klasických prohlídek svých stálých expozic řadu dalších akcí a doprovodných programů v podobě koncertů, divadelních představení, workshopů, výtvarných dílen, přednášek apod., které jsou nad rámec jejich běžného provozu. Účelem akce je zejména vzbudit v řadách široké veřejnosti zájem o muzea a podobné instituce. V období muzejních nocí se prodlužuje otevírací doba do pozdních večerních hodin často přesahující půlnoc. Výrazným lákadlem pro veřejnost je také snížené vstupné, které je v mnoha případech spíše symbolické, a někdy i úplně zdarma.


* ilustrační foto České muzeum stříbra Kutná Hora