Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Konference hejtmanky Středočeského kraje s prezidentem Zemského sněmu Porýní Falc

Dne 19. srpna 2020 proběhla videokonference hejtmanky Středočeského kraje paní Jaroslavy Pokorné Jermanové s prezidentem Zemského sněmu Porýní Falc panem Henrikem Heringem. Mezi hlavní témata jednání patřila aktuální problematika koronaviru a vliv této pandemie na regiony, ať už na ekonomiku, školství, cestovní ruch, ale také na volby. Dalšími tématy byly blížící se krajské volby v ČR a volby do zemských sněmů v Německu v roce 2021. Projednána byla rovněž další spolupráce a prohloubení vztahů Středočeského kraje se spolkovou zemí Porýní Falc a v neposlední řadě i připravované setkání nejvyšších představitelů regionů zemí Visegrádské skupiny v ČR, jenž Středočeský kraj, jako vůbec první z těchto zemí, připravuje na 3 - 4. září 2020.

Prvním tématem konference byla epidemie COVID-19 a s ním spojené negativní dopady na regiony, ať už v oblasti ekonomiky, cestovního ruchu, školství či exportu. Představitelé regionů se shodli, že oba regiony se snaží dělat maximum možného, aby tyto dopady alespoň částečně eliminovaly.

Dalším tématem byly volby, ať už říjnové volby do zastupitelstev krajů v České republice, tak ale i připravované regionální volby v Německu do zemských sněmů v březnu 2021. Hendrik Hering uvedl, že Německo má dlouhodobě zkušenosti s korespondenčním hlasováním, které je v Německu hojně využíváno, a domnívá se, že tento způsob voleb korespondenčním hlasováním využije v roce 2021 vzhledem ke koronavirové situaci až 40 % německých občanů. Hejtmanka Středočeského kraje paní Jaroslava Pokorná Jermanová uvedla, že v České republice se právě nyní tento problém řeší a hledají se způsoby a možnosti, jak v říjnových volbách budou moci hlasovat např. občané v karanténě.

Hlavním tématem konference byla spolupráce obou regionů a připravované akce. Díky koronaviru bylo hodně akcí zrušeno, proto se hejtmanka Středočeského kraje i prezident zemského sněmu Porýní Falc shodli, že je potřeba opět nastartovat jednání pracovních skupin, které vznikly na setkání hejtmanů 4-Dohody v Ratměřicích, v oblastech školství, digitalizace, inovace a cestovního ruchu.

Závěrečným bodem konference bylo připravované Fórum hejtmanů zemí V4, které pořáda Středočeský kraj. Hejtmanka Středočeského kraje uvedla: „Velice si vážím toho, že partneři z Německa se budou účastnit připravovaného setkání zemí Visegrádské skupiny v tzn. formátu V4 plus.“ Kdy pan Hans Josef Bracht, místopředseda zemského směnu Porýní Falc, se bude setkání Fóra hejtmanů zemí V4 osobně účastnit. Pan Hering doplnil: „Jsem velice rád, že Středočeský kraj se snaží budovat a prohlubovat své zahraniční vztahy, renomé a dobré jméno nejen v České republice, ale i v Evropě a tato snaha je hodně vidět.“

Oba nejvyšší představitelé se utvrdili v tom, že chtějí dále pokračovat ve fungující spolupráci a ještě více ji prohlubovat.

ODKAZY na důležité projekty