Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Mezinárodní projekt CoLoRe - webinář Středočeského inovačního centra

Ve dnech 3. - 4. února 2021 uspořádalo Středočeské inovační centrum dvoudenní webinář s názvem CoLoRe Circle, který by angličtinář mohl přeložit jako barevný kruh, ale v názvu projektu se skrývá mnohem více ( acronym z angličtiny COnnecting LOcal government and the REsearch community to address REsource efficiency) – tedy propojení veřejných institucí s výzkumnými kapacitami pro využití plného potenciálu cirkulární ekonomie.

Co si pod tímto projektem, na nějž Středočeský kraj ke spolupráci vyzval partnerský region Burgundsko Franche Comté již v roce 2018, představit?

Projekt je zaměřen na sdílení osvědčených postupů spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a místními orgány, které povzbuzují a pomáhají územní znalosti v oblasti cirkulární ekonomiky. Jedná se o mezinárodní projekt, který je podpořen z programu Interreg Europe a finančně na něm participuje i Středočeské inovační centrum, které je jedním ze šesti partnerů projektu.  Cílem je zvýšit povědomí o projektu v partnerských regionech a zapojit zúčastněné strany do regionálních skupin, oslovit regionální, národní a evropské tvůrce politik, aby zajistily účinný politický dopad a poskytovat a usnadňovat neustálý tok informací mezi partnery s cílem zajistit smysluplný proces učení a efektivitu při implementaci poznatků z projektu.

Zástupci Středočeského inovačního centra na webináři první den představili podrobněji zaměření své činnosti a také Středočeský kraj a jeho socioekonomické charakteristiky. Další prezentující představili aktuální stav uplatňování principů cirkulární ekonomiky v České republice a možnosti, jak v této agendě pokročit dále. Druhý den se představili zástupci z oblasti vědy a podnikatelské sféry, kteří reprezentují již konkrétní příklady integrace úvah o oběhové ekonomice do stavebních a infrastrukturních projektů ve Středočeském kraji.  K projektu byla přizvána i radní Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Pirátská strana), které je myšlenka oběhové ekonomiky velice blízká.

„Jsem ráda za možnost zapojení Středočeského kraje do mezinárodního projektu Color Circle. Řešení otázky odpadů vnímám jako jedno z aktuálně nejdůležitějších témat v životním prostředí a cirkulární ekonomiku jako jeden z nástrojů, jak snížit množství vyprodukovaného odpadu. Kraj by pak měl plnit funkci především metodické podpory pro obce, např. formou seminářů a sdílení příkladů dobré praxe,“ komentovala projekt radní paní Jana Skopalíková.

V současné  fázi se v projektu plánuje realizace analýzy, která by podala obraz o současném fungování materiálových toků v regionu a bylo možné erudovaně navrhnout účelné změny, které například sníží objem odpadu a tím ušetří náklady na jeho zpracování.

Implementaci teoretických poznatků a analyzovaných dat do praxe představil pan Milan Kazda, starosta obce Kněžice, která je energeticky téměř soběstačná. „Je to jedna z nejinovativnějších vesnic našeho kraje a zároveň je vynikajícím příkladem fungující spolupráce obcí a regionu,“ dodala radní Skopalíková.

Dalšími prezentujícími byla například i zakladatelka Institutu Cirkulární Ekonomiky, paní Soňa Jonášová nebo projektoví manažeři ze Středočeského inovačního centra.  Během webináře probíhala i živá online diskuse a chat, díky němuž došlo i k propojení odborníků se specialisty ze zahraničí, kteří projevili zájem o prezentace i zpracovaná data.


 

ODKAZY na důležité projekty