Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Online setkání pracovních skupin 4-Dohody

Na historicky prvním Fóru hejtmanů 4-Dohody, které se konalo 6. - 7. listopadu 2019 v Ratměřicích, byly společným usnesením a deklarací hejtmanů regionů Středočeského kraje, Porýní Falce, Burgundska Franche-Comté a Opolského vojvodství, ustanoveny pracovní skupiny, které se mají zabývat rozšířením spolupráce těchto regionů v oblasti inovací, turismu, vzdělávání a digitalizace úřadu.

Pracovní skupiny byly ve všech regionech sestaveny z koordinátorů 4-Dohody, kteří společně s vybranými odborníky daných oblastí pracovali na přípravě programu, projektů a společných jednání - avšak vše zkomplikovalo náhlé přerušení veškerých aktivit kvůli epidemii Covid. A tak na místo přizvání na veletrhy, průzkumů a návštěv inovačních center, kde by odborníci jednali a osobně se setkávali, byl program a náplň setkání přeměněn do online formy - která se ukázala jako velice efektivní a aktuální.

Jako první se dne 2. 10. 2020 sešla pracovní skupina Turismus, kde zástupci jednotlivých regionů 4-Dohody sdíleli své zkušenosti s přípravou marketingových strategií, diskusí and společnými styčnými body, které všechny regiony mají společné (hrady, zámky, cyklostezky, vodní turistiku a vinařství) a v jednotlivých oblastech se snažili vylíčit program a případné možnosti spolupráce - ať to je již je efektivita vstupenkových karet, možnost prezentovat regiony společně formou brožury a online prezentace či sdílení zkušeností vinařů. Druhou a velmi zajímavou částí videokonference bylo vyjádření se k pandemii COVID-19, pomoc malým podnikům, podpora lokálního cestovního ruchu a možnosti, jak pomoci provozovatelům podniků a ekonomice v této oblasti. Regiony nejen sdílely své nápady na různé vouchery, slevy atd., ale budou sdílet a vyhodnocovat efektivitu kampaní či společnou diskusí nad možnostmi, měli zástupci regionů možnost porovnat používané marketingové nástroje a jejich efektivitu a poučit se ze zkušeností kolegů a nechat se inspirovat.

Další online schůzkou, tentokrát svolanou regionem Porýní Falc, byla videokonference pracovní skupiny vzdělávání. Zahajovací slovo pronesl přímo prezident Zemského sněmu Porýní Falc, pan Hendrik Hering, a tím dal najevo, jak velkou důležitost přikládá společným projektům on sám a zároveň jak velkou roli hrají v rámci sjednocené Evropy. I náplň diskuze v tématu školství byla ovlivněna současnou pandemií onemocnění COVID-19 - protože všechny regiony musely stejně urgentně a z minuty na minutu řešit transformaci z normální výuky na online či distanční vzdělávání. Palčivé jsou otázky rovnosti a práva na vzdělávání - bohužel všechny regiony řeší to, že ne všechny rodiny mohou plynule přejít na výuku online. Projednávaly se tedy granty, formy pomoci rodinám i délka a kvalita online výuky. Nezapomnělo se ani na témata a oblasti, kde spolupráce již velmi dobře funguje, ale všechny regiony mají zájem, na jejím rozšíření až bude opět možné cestovat - téma mobilita mládeže je jedním z prvních od založení spolupráce 4-Dohody a existuje zde několik projektů. Dohodlo se, že po stabilizaci situace vzniknou pracovní skupiny pro 3 různé oblasti - pro mobilitu mládeže budou vybráni zástupci odborů a ředitelé škol, pro diskusi nad online výukou budou vybráni zástupci IT či oddělení legislativy, aby si vyměňovaly zkušenosti a názory s cílem eliminace sociálních problémů a dostupnosti vzdělání pro každého a další skupina by mohla vytvořit a sepsat společný projekt pro všechny čtyři regiony a snažit se o jeho začlenění do programu Erasmus+.

Jako poslední se sešla skupina zaměřená na Inovace, ovšem tomuto setkání předcházelo již několik dílčích online meetingů, kde cílem bylo vyspecifikovat přesnou oblast spolupráce, protože téma inovací je velmi široké a každý z regionů má strukturu fungování danou jinak, s odlišnými kompetencemi a polem působnosti. Na této schůzce, dne 15. 10. 2020 se tedy sešli již jen specialisté z úřadů, kteří se zabývají tématem digitalizace pro malé a střední podniky (dále diskutovaným tématem byla i kybernetická bezpečnost či distanční práce pro úředníky a zaměstnance státních institucí). I v tomto tématu bylo setkání odborníků velice přínosné, jako velmi dobrý nápad se jeví propojení odborníků a participace na vývoji a implementaci projektů v rámci takzvaném Evropském Inovativní Hubu - všechny regiony podpořily myšlenku, že nejdůležitější hodnotou jsou lidé a právě mezinárodní spolupráce ve vývoji může postupovat mílovými kroky. Všechny skupiny se shodly na tom, že nejzajímavější je pro ně spolupráce v oblasti investic a výzkumu je pro ně s malými a středními podniky, ve kterých vidí důležitý faktor místních ekonomik. Tudíž možnosti spolupráce v oblasti SME bude náplní dalších jednání. Středočeský kraj zase nabídnul možnost přizvání partnerských regionů do platformy Platinn a partnerům zaslal prezentaci tohoto projektu, kolegové z odboru regionálního rozvoje a ekonomiky Porýní Falc zase do příště zapřemýšlí, jaké by byly možnost žádat spojenými silami-dohody o grant z programu Digi Europe 2020. I toto setkání přineslo mnoho podnětů k zamyšlení a mnoho oblastí, kde je možné vidět potencionální možnosti rozvoje spolupráce.

Nezbývá než tedy připravit materiály na další jednání sezvat odborníky a doufat, že tato online setkání budou mít v roce 2021 již nějaké konkrétní a hmatatelné výsledky.

ODKAZY na důležité projekty