Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Středočeský kraj získal silný hlas v Evropském výboru regionů

Ve dnech 11. - 12. 2. 2020 proběhlo v Bruselu 138. plenární zasedání, které bylo zároveň ustavujícím zasedáním sedmého funkčního období Evropského výboru regionů. Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová uspěla v novém funkčním období Evropského výboru regionů v řadě oblastí, které jsou přínosné nejen pro Středočeský kraj, ale i pro celou Českou republiku. Střední Čechy tak získaly silný hlas v Evropě.

„Mezinárodní spolupráce je pro Středočeský kraj významná. Můžeme získávat cenné zkušenosti z jiných regionů a navazovat s nimi efektivní spolupráci v oblastech jako je věda a výzkum, cestovní ruch nebo vzdělávání,“ uvedla hejtmanka.

Jaroslava Pokorná Jermanová byla zvolena do předsednictva (bureau) politické skupiny Renew Europe na celé sedmé funkční období. Zároveň byla zvolena předsedkyní Komise pro hospodářskou politiku (ECON) pro druhou polovinu funkčního období. V ECON působí již od počátku svého členství ve VR. Česká národní delegace nominovala a potvrdila Jaroslavu Pokornou Jermanovou do Komise pro politiku územní soudržnosti a rozpočet EU (COTER), která je pro regiony obzvlášť významná.

Díky své odbornosti a trvalému zájmu o zahraniční vztahy se stala členkou Konference regionálních a místních samospráv pro Východní partnerství (CORLEAP) a členkou pracovní skupiny pro spolupráci se zeměmi Západního Balkánu. CORLEAP je politickým fórem tvořeným místními a regionálními samosprávami členských států Evropské unie a zemí tzv. Východního partnerství, kam patří Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. Pracovní skupina pro země Západního Balkánu zajišťuje spolupráci na regionální a místní úrovni a soustředí se na Albánii, Bosnu a Hercegovinu nebo Kosovo.

Evropský výbor regionů (VR) zastupuje místní a regionální samosprávy z celé Evropské unie a vyjadřuje se k novým právním předpisům s dopadem na regiony a města. Jedná se o politické shromáždění sestávající z 350 členů a 350 náhradníků ze všech členských států EU, kteří jsou rozděleni podle politických stran a kteří zastávají volenou funkci na místní nebo regionální úrovni.

Členové a náhradníci VR jsou jmenováni na pět let, což je délka funkčního období VR. Nové funkční období začalo 26. ledna 2020 a končí 25. ledna 2025. Na začátku nového funkčního období je nutné jmenovat všechny členy VR a obnovit všechny jeho orgány, včetně předsednictva, komisí, pracovních skupin a meziregionálních skupin. Členové na prvním plenárním zasedání funkčního období rovněž volí nového předsedu a nového prvního místopředsedu.

Hejtmanka Středočeského kraje, Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová, je členkou VR od května 2017. Je členkou politické skupiny Renew Europe, která je nástupcem Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Od počátku svého členství ve VR je členkou Komise pro hospodářskou politiku (ECON) a byla členkou Komise pro sociální politiku, vzdělávání, zaměstnanost, výzkum a kulturu (SEDEC).

ODKAZY na důležité projekty