Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Kraje odvedly v průběhu epidemie COVID-19 velký kus práce, shodla se středočeská hejtmanka s bratislavským předsedou Drobou

PRAHA: Bratislavský samosprávný kraj, podobně jako Středočeský kraj, nečekal na pomoc státu a snažil se zajistit ochranné pomůcky vlastními silami. Na Slovensku byly počty nakažených i zemřelých v souvislosti s koronavirem ještě nižší než v České republice. Konkrétně v Bratislavském samosprávném kraji nákaze podlehlo 28 lidí.

„Pan předseda se zajímal o průběh a výsledky chytré karantény. Informovala jsem ho také například o opatřeních týkajících se domovů seniorů, které se Středočeskému kraji podařilo před epidemií ochránit,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová po skončení videohovoru s předsedou Bratislavského samosprávného kraje Jurajem Drobou. „Středočeský kraj má v současné době k dispozici pro případnou druhou vlnu epidemie 4,6 milionu kusů ochranných pomůcek. Nabídla jsem panu předsedovi, že jsme připraveni Bratislavskému samosprávnému kraji, jakožto našemu partnerskému regionu, pomoci,“ zdůraznila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Oba zástupci krajů se shodli, že přestože udělali maximum, často sáhli k preventivním opatřením dříve než vláda, a výrazně pomohli v boji proti epidemii, bude ekonomický a hospodářský dopad na oba kraje obrovský. „V obou případech jde o velké kraje a se svým rozpočtem následky krize ustojí,“ konstatovala hejtmanka. Juraj Droba odhadl propad rozpočtu Bratislavského samosprávného kraje na 8 milionů EUR. „S tím souvisejí úspory, ke kterým budeme muset zřejmě sáhnout,“ dodal Juraj Droba.

Oba zástupci krajů zmínili také spolupráci na úrovni Evropské unie, a to konkrétně v rámci Evropského výboru regionů. „V příštím roce budu předsedat Komisi pro hospodářskou politiku (ECON) a zároveň pracuji v Komisi pro politiku územní soudržnosti a rozpočet EU (COTER). Pan Droba je předsedou slovenské delegace v rámci výboru regionů. Myslím, že můžeme spolupracovat na projektech, které budou pro oba kraje výhodné,“ připomněla také středočeská hejtmanka. Předseda Bratislavského samosprávného kraje při této příležitosti také potvrdil svou účast na setkání hejtmanů regionů zemí V4, které se uskuteční 3. – 4. září 2020 ve Středočeském kraji. „Rád přijedu. Věřím, že to bude prospěšná akce, na níž si vyměníme spoustu důležitých informací a zkušeností i s ohledem na koronavirovou krizi,“ zdůraznil Juraj Droba.

ODKAZY na důležité projekty