Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Oficiální návštěva prezidenta zemského sněmu Porýní-Falc ve Středočeském kraji

Letos poprvé jsme ve Středočeském kraji přivítali prezidenta zemského sněmu Porýní- Falc, pana Hendrika Heringa (SPD) , který je ve své funkci  třetím rokem. S tímto partnerským regionem je navázána již dlouholetá spolupráce - ať již bilaterální nebo v rámci partnerství čtyř regionů, takzvané Čtyřdohody.
 
"Máme společné projekty v  oblasti kultury, partnerská města i obce, skvěle fungují školské výměny," uvedl na společném setkání náměstek hejtmanky Středočeského kraje pan gabriel Kovács. Dnešní setkání by mělo být zejména o rozšíření spolupráce v dalších oblastech, jimiž jsou
vodní turistika a rekreační plavba. To je téma, které je ve středních Čechách, v regionu protkaném řekami, stále aktuální. 
 
Turistika kolem vody
 
Středočeský kraj chce své plány připravovat a realizovat také ve spolupráci s Jihočeským a Ústeckým krajem. S Jihočeským krajem je již realizován společný projekt s názvem Vltava etapa I. a s Destinační agenturou České středohoří byly zahájeny práce na společném projektu na řece Labi. Cílem je využít potenciál regionů v oblasti vodní turistiky a propojit státní správu, samosprávy a podnikatele tak, aby výsledkem byla fungující infrastruktura pro rozvoj vodní turistiky a rekreační plavby. Ve středních Čechách je podle ředitele odboru vodních cest Asociace lodního průmyslu České republiky Jiřího Belingera pro plavbu lodí se spalovacím motorem splavných 280 km řek Labe a Vltava (90% je bez omezení výkonu motoru a rychlosti plavby).
 
Přítoky Sázava a Berounka mají kolem 50 splavných kilometrů s motory do 10 Kw a pro kanoistiku je to 120 km. Řeky Jizera a Cidlina jsou splavné také pro kanoistiku, a to v délce kolem 60 km. Středočeský kraj tak má nejlepší podmínky pro rozvoj vodní turistiky z celé České republiky.I proto byl založen spolek Středočeské vodní cesty, který se bude v rámci rozvoje cestovního ruchu zabývat nejen řekami samotnými, ale i jejich okolím v celkové šířce zhruba 20 km z každé strany řeky. Tím je možné kombinovat vodní turistiku s pěší a cykloturistikou, aby návštěvníci měli možnost vybírat z různorodé nabídky potenciálu daného místa. Z podrobných map by se měli dozvědět podrobnosti o památkách v okolí, zajímavých místech, možnostech koupání či jiného sportovního vyžití. Zástupci německé delegace potvrdili, že podobný koncept u nich podél Rýna i Mosely funguje. Jakmile je vybudované dobré zázemí pro návštěvníky, nastupuje významná role propagace.
 
Jednou z dalších zastávek prezidenta Zemského sněmu Porýní – Falc Hendrik Hering s viceprezidentkou Astrid Schmitt a viceprezidentem Hansem Josefem Brachtem bylo královské město Mělník. V budově historické radnice jim starosta Ctirad Mikeš ukázal takzvaný „mělnický poklad“ - vzácnou gotickou monstranci, schránku na hostie a dřevěný vyřezávaný renesanční pohár. Následovala prohlídka krajského Regionálního muzea včetně expozice historických kočárků a mělnického zámku. Odpolední jednání v salonku nad soutokem řek Labe a Vltavy bylo jako stvořené k diskutovaným tématům, k nimž svoji prezentaci o spolupráci představili i přizvaní hosté z místní akční skupiny Vyhlídky a.s. a partnerských regionů Jižních Čech a českého Středohoří. Večer byl zakončen degustací místního vína.
 
Další den proběhla návštěva v areálu  Uhelný mlýn a Kotelna v Libčicích, kde došlo k unikátní proměně staré továrny na multifunkční prostor, který byl v roce 2018 vyhlášen Stavbou roku Středočeského kraje.
 
„Jsem naprosto nadšen a překvapen, že se takový projekt nachází tady ve středních Čechách – čekal bych to v Paříži, Berlíně, ale tady, ve Středočeském kraji, to pro nás bylo naprosté překvapení,“ nešetřil chválou prezident Hendrik Hering v areálu bývalého uhelného mlýna a kotelny v Libčicích nad Vltavou. 
 
„Je skvělé, že se podařilo zachovat původní architekturu i původní záměr a přebudovat to na takto mimořádnou věc,“ dodal.  Zchátralý Uhelný mlýn ze třicátých let 20. století v areálu šroubáren v Libčicích nad Vltavou objevil a zakoupil architekt Patrik Hoffman. Opravil jej za pomoci evropských regionálních dotací a zdařilá konverze Uhelného Mlýna byla v roce 2013 oceněna hlavní cenou Grand Prix architektů a Cenou za rekonstrukci industriálního objektu v soutěži Stavba roku Středočeského kraje. Průmyslová architektura se tak díky uvážené rekonstrukci postupně vrací zpátky do života. Dnes je Uhelný mlýn inspirativním prostorem pro milovníky designu, architektury, umění a slow životního stylu. „Je to jeden z unikátních příkladů revitalizace brownfieldů a je to cesta, kterou bychom chtěli podporovat,“ dodal středočeský krajský radní pro regionální rozvoj Martin Draxler. 
 
Německá delegace odjela po dvoudenní návštěvě s mnoha podněty na budoucí spolupráci a s rozhodnutím, že by se podobná setkání měla organizovat s větší pravidelností, protože navázané kontakty a předávání zkušeností je skvělým nástrojem evropské spolupráce.

ODKAZY na důležité projekty