Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Na Krajském úřadě proběhlo pracovní jednání se zástupcem z partnerského regionu Dolnoslezské vojvodství na téma cyklostezek a cyklotras

Pracovní jednání na téma cyklostezek a cyklistických tras se uskutečnilo v pátek 29. března 2019 na Krajském úřadě Středočeského kraje se zástupcem partnerského regionu Dolnoslezského vojvodství v Polsku panem Piotrem Nowickim, koordinátorem rozvoje udržitelné mobility v tomto území. V rámci bilaterální dohody o spolupráci uzavřené mezi Středočeským krajem a Dolnoslezským vojvodstvím, kterou uzavřela hejtmanka Středočeského kraj paní Jaroslava Pokorná Jermanová s maršálkem Dolnoslezska loni v září, je i ujednání o spolupráci v oblasti dopravy a administrativy. I z tohoto důvodu byl Středočeský kraj požádán o výměnu zkušeností týkajících se cyklostezek a cyklistických tras. Jednání se proto zúčastnili vedoucí Odboru regionálního rozvoje Stanislav Dvořák, který rovněž celé jednání vedl, projektový manažer v oblasti dopravní infrastruktury z Odboru dopravy Pavel Klimeš, investiční technik z Krajské správy a údržby silnic Ivona Emmerová a projektová manažerka ze Středočeské centrály cestovního ruchu Zuzana Janetzká. Jednotlivé prezentace byly na téma celkové koncepce rozvoje cyklistiky ve Středočeském kraji, akčního plánu, priorit a koordinace v této oblasti, forma jejich financování, vznik a další aspekty realizace cyklistických stezek a cyklotras. Dále byl představen plán v cyklokoncepci 2017 – 2023 – výstavby cyklostezek v prioritních úsecích dálkových cyklotras. Polský host se rovněž zajímal i o možnosti dopravy do práce na kolech, značení cyklotras v jednotném systému, výstavbu cyklostezek v koridorech zrušených železničních tratích, monitoring uživatelů cyklostezek pomocí automatických sčítačů cyklistů a chodců a také o podporu regionálních turistických cyklostezek a jejich propagaci.

ODKAZY na důležité projekty