Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Středočeský kraj uspořádal historicky první Fórum hejtmanů 4- Dohody v Ratměřicích

První Fórum hejtmanů regionů takzvané Čtyřdohody se koná dnes a zítra ve středočeských Ratměřicích. Součástí setkání bude i podpis Společné deklarace představitelů regionů Čtyřdohody. Deklarace se týká regionů Burgundsko-Franche-Comté, spolkové země Porýní-Falc, Opolského vojvodství a Středočeského kraje.

„Od podpisu původního prohlášení, tedy od roku 2003, nikdy nedošlo ke společnému setkání nejvyšších představitelů těchto regionů. Proto jsem se rozhodla iniciovat 1. Fórum hejtmanů, aby se čelní představitelé jednotlivých regionů měli možnost blíže poznat a využít možností, které si navzájem nabízíme,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011). Tématy diskusí u kulatého stolu jsou například mládež, vzdělání, mobilita, dále vývoj turismu, digitalizace, chytrá města, inovace a podobně. „Vše uzavřeme debatou o vizích do budoucna a dalších možnostech spolupráce v jednotlivých oblastech,“ doplnila hejtmanka.

Společná deklarace vychází z dlouhodobé pozitivní spolupráce na regionální úrovni, která probíhá zejména v oblasti školství, kultury a cestovního ruchu. Deklarace zároveň navazuje na "Společné prohlášení o Síti 4 regionálních partnerů", které bylo schváleno jednáním Zastupitelstva Středočeského kraje ze dne 5. března 2003. Společné prohlášení o síti čtyř regionálních partnerů je základní dokument, který stanovuje oblasti spolupráce regionů Čtyřdohody. Ta se týká právě především školství, mládeže, turismu, kultury a dalších oblastí. Na tuto smlouvu naváže Společná deklarace představitelů regionů Čtyřdohody, k jejímuž podpisu dojde na zámku Konopiště.

„Nová společná deklarace prohlašuje, že regiony budou prosazovat hlubší spolupráci především v oblasti vzdělávání, evropské integrace a kultury. Budou posilovat myšlenku meziregionální spolupráce nejen mezi členy Čtyřdohody, ale i v dalších zemích Evropské unie. Cílem je také prosazovat posílení dialogu ohledně důležitosti rolí regionů v rámci EU a společně budou podporovat stabilitu a rozvoj jednotlivých regionů a posilovat důvěru u občanů,“ prohlásila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Prvního Fóra hejtmanů se za Spolkovou zemi Porýní-Falc účastní prezident Zemského sněmu Hendrik Hering, za Opolské vojvodství maršálek Andrzej Bula a za Burgundsko-Franche-Comté radní Nisrine Zaibi. Středočeský kraj reprezentuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, krajští radní a zástupci Středočeského inovačního centra.

ODKAZY na důležité projekty