Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová navštívila Bratislavský samosprávný kraj

Na třídenní návštěvě Bratislavského samosprávného kraje (BSK), která proběhla ve dnech od 23. do 25. října 2019, se hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) zúčastnila například konference zaměřené na problematiku regionální územní samosprávy, vyměnila si se slovenskými partnery zkušenosti s řízením příspěvkových organizací nebo uctila památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. „Bratislavský samosprávný kraj je naším partnerským regionem. Kromě tradiční a historické blízkosti obou našich národů nás spojují i podobné praktické problémy, protože shodně řešíme provázání hlavního města a jeho okolí,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Zahraniční cesty se zúčastnili také radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD), radní pro oblast regionálního rozvoje Martin Draxler (ANO 2011), vedoucí odboru regionálního rozvoje Stanislav Dvořák a zástupce Středočeské centrály cestovního ruchu Pavel Dvořák.

Na programu zahraniční návštěvy měla středočeská hejtmanka jednání s předsedou Jurajem Drobou, prohlídku příspěvkových organizací kraje, konkrétně zařízení sociálních služeb ROSA a Autistického centra. Předmětem jednání se zástupci Bratislavského samosprávného kraje i s dalšími slovenskými partnery byla spolupráce o regionálním rozvoji a cestovním ruchu, ale také o inovacích a smart řešeních, kde zástupci středních Čech prezentovali například projekt města budoucnosti v Milovicích. Dalšími tématy bylo také školství, kultura a sociální oblast. "V sociální oblasti jsme se kromě výměny zkušeností dohodli i na podpoře vzájemných stáží, výměnných návštěvách seniorů a na jejich účast na různých akcích. Například Domov seniorů Nové Strašecí již poměrně intenzivně spolupracuje s Domovem sociálních služeb a zařízení pro seniory Kaštiel, stejně tak chceme zástupce kraje vyslat opět na Župní olympiádu seniorů, kterou organizuje Bratislavský samosprávný kraj,“ vypočítala příklady spolupráce radní Aneta Heřmanová.

V Bratislavě se mluvilo také o kooperaci Středočeského inovačního centra v rámci platformy Visegradské čtyřky. „Jednali jsme i o možném čerpání z Visegrádského fondu v oblasti Smart Cities, energetických projektů nebo kybernetické bezpečnosti,“ zmínil radní Martin Draxler. Dalšími tématy byla také spolupráce ve školství nebo v regionálním rozvoji.

Společně s Jurajem Drobou také hejtmanka uctila památku prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka položením věnce u jeho sochy na bratislavském Masarykově náměstí. V Pezinku si středočeská delegace prohlédla zámek Šimák. V pátek 25. října se v historické budově Národní rady Slovenské republiky zúčastnila konference ‚Budoucnost regionální územní samosprávy na Slovensku‘, jejímž cílem bylo otevřít diskuzi o kompetencích veřejné správy. Vystoupili na ní představitelé slovenských samosprávných krajů, představitelé vlády Slovenské republiky, pozvaní odborníci, zástupci Evropské komise a Unie měst Slovenska a AKČR. Jednotlivé panely konference byly zaměřené na témata Výzvy financování moderní regionální samosprávy, Potenciál rozvoje důstojného života v regionech a Cesty k udržitelnému růstu regionů.

ODKAZY na důležité projekty